Kanizsai gimnázium – 250 év

A Batthyány Lajos Gimnázium tisztelettel és szeretettel meghív minden érdeklődőt a nagykanizsai gimnázium alapításának 250 éves jubileumi ünnepségére.

260px-grof_batthyany_lajos_nador_rezmetszet

Az alapító

A kanizsai gimnáziumot 1765. június 5-én gróf Batthyány Lajos, az utolsó választott nemzeti nádor (a „Vitam et Sanguinem!”-jelenet rendezője), a város uradalmi birtokosa alapította és a piaristákat hívta meg tanítani. Akkor ez volt Vas, Zala és Somogy vármegye 1. gimnáziuma. A történelem folyamán a város többször is helytállt, pl. 1849-ben forradalmi szemlélete miatt bezáratták a gimnáziumot, de a kanizsai emberek kitartása és nagylelkűsége mindig megmentette neves intézményünket… 1956-ban is az első sorokban voltak diákjaink… Ezen gimnázium és elődje falai között és szellemiségében tanult pl.: Virág Benedek, Deák Ferenc, Wlassics Gyula, Hevesi Sándor, Kaán Károly, Mező Ferenc, Fejtő Ferenc, Tüskés Tibor, Kiss Dénes, Balázsovits Lajos, Zala Márk, Prof. dr. Ádám Veronika, Prof. dr. Szabó Gábor,…

Sajnos, 1948-ban államosították a piarista gimnáziumot, így akkor mi vállaltuk fel a „hagyományt”. Így 1990-ben felvettük az alapító nevét. 1992-ben visszajöttek a piaristák Nagykanizsára. Azóta együtt létezünk felhőtlen kapcsolatban: világi és egyházi gimnázium. Most is együtt és persze külön is ünneplünk. Büszkék vagyunk erős iskolánkra: a 120 ezer fős régió hagyományápoló, tehetséggondozó és modern iskolájára, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumra.

thumb_20150122105208A 250 éves jubileumi ünnepséget, amelyen Nagykanizsa Megyei Jogú Város és a bővebb régió köszönti, 2015. június 6., szombat 10.00 órakor tartjuk a hevesi Sándor Művelődési Központban.

Az ünnepség jelenleg tervezett programja:

Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelési államtitkár köszöntője

Sipos Imre helyettes államtitkár (egykori diákunk) köszöntője

Prof. dr. Szabó Gábor akadémikus köszönt mint „legnevesebb tanítványunk”

dr. Márkus Ferenc Tanár úr köszöntője (a piarista múlt képviselője, városunk díszpolgára)

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszönt (volt diák)

– megszólal Nyeste Pál, a nagykanizsai Piarista Gimnázium igazgatója

Balázsovits Lajos mondja el Ady Endre „Üzenet egykori iskolámba” című versét

– köszöntjük a közelmúlt igazgatóit

Fellép: iskolánk Virág Benedek Kórusa, alkalmi kamarazenekara, Gayer Mátyás jazz-zongorista, Kósa Dániel (11. D) verset mond (Kiss Dénes (volt diák):” Ejtőernyős emlékek”), Németh Bálint (12. B) énekel: „Fényév távolság”

Ünnepeljünk együtt! Mert mindenki volt/van/lesz/lehet batthyánys…!

Tisztelettel kérjük, a hírt adjuk tovább, hogy minél többen együtt érezhessük a batthyánys, landleros, irányis, Notre Dame-i, piarista életérzést…!

blg250-jelveny