Kilátó, kerékpártároló, napelemes energiaellátás – fejlesztések kezdődnek a Kis-Balatonnál

Az európai uniós forrásból elnyert 81 millió forintos támogatás révén a Kányavári-szigeten, az Ingói-berekben, valamint a zalavári Kis-Balaton Házban kezdődnek fejlesztések. A kivitelezési munkálatok várhatóan még tavasszal elindulnak és az év végéig befejeződnek.

1024px-Híd_-_Kányavári_sziget,_2013A Kányavári-szigeten négyszintes, faszerkezetű kilátót építenek, a szigetre vezető fahíd mellett pedig akadálymentesített, wifi-hozzáférési lehetőséggel ellátott tájékoztató pontot hoznak létre a Kis-Balaton és a környék látnivalóinak bemutatására. Családi és mozgássérült parkolóhelyeket jelölnek ki, pelenkázó helyet, valamint gyermek játszóhelyet alakítanak ki, továbbá faszerkezetű, fedett kerékpártárolót építenek és a szigetre vezető bekötőutat is felújítják.

A szigorúan védett természetvédelmi területen, az Ingói-berekben – ahová csak engedéllyel és kísérővel léphetnek az érdeklődők – újjáépítik a jelentősen leromlott állapotú kilátót.

A Zalaváron 2000-ben megnyílt Kis-Balaton Házban a bemutatóhely fenntarthatósága, az üzemelési költségek csökkentése érdekében napelemes energiaellátást építenek ki. A házban megtekinthető kiállításokat a zöldenergia hasznosításának bemutatásával bővítik.

Kis-BalatonA Kis-Balaton jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, szigorúan védett természetvédelmi terület, amelynek látogatásához hatósági engedély szükséges. Növény- és állatvilágát jelenleg két szabadon látogatható részen, a Kányavári-szigeten és a Hídvégi-tó északi részén vezető kerékpárútról ismerhetik meg a látogatók. A tó vízminőség-védelmi szerepéről, a térség történelméről, néprajzi, táji és természeti értékeiről a Zalaváron található Kis-Balaton Ház interaktív kiállításai kínálnak információkat.