Kiskastély vagy „nyomda épület”?

Ön Tisztelt Olvasó melyikre szánna pénzt? Nem sokat, csak alig 26 milliót, ami talán arra elég, hogy a valamelyik épületet tetőzetét rendbe tegyék. Hogy miért csak erre futja, azon most nem érdemes meditálni, ugyanis most ennyi van, azaz lesz, lehet, ha az önkormányzat él a Nemzeti Kulturális Alap „Műemlék épületek és építmények állagmegóvásának, részleges vagy teljes helyreállításának, felújításának, valamint műemlékek elválaszthatatlan részét képező képzőművészeti alkotások restaurálásának támogatására” kiírt pályázati lehetőséggel és nyer. bele1Ez utóbbi nagyon fontos, mert a hosszú és bonyolult címűre sikeredett pályázat alapja alig 200 millió, egy-egy pályázat nem lehet 13 milliónál nagyobb értékű, azaz nagyobb volumenű munkákat ebből nem lehet finanszírozni. Ráadásul az megkívánt önrész is eléggé magas: 50 százalék.

A „nyomda épület” szemet bántó látványa sokakat zavar a megújult Erzsébet tér délnyugati felén. De ebből a keretből csak a tető felújítására futná, a homlokzat ugyan olyan ronda maradna, mint most, azaz itt valóban csak a jelenlegi állag megóvása a tét. bele2A Kiskastélynál is a tetővel van gond, ahogy a döntést előkészítő anyagban olvasható: „Az épület héjalása rendkívül rossz állapotban van, az épület beázik, a műtárgyak megóvását állapota veszélyezteti.”

Úgy hírlik, bár ez nem megerősített információ, hogy a döntéshozók a Kiskastély mellé teszik le voksukat. Nem vitatható döntés, de …….az vajon felvetődött bárkiben is, hogy az alig két évtizede, 1996-ban felújított épület miként kerülhetett ilyen rövid idő alatt ilyen rossz állapotba? Valaki(k) itt valamit akkor nagyon elrontottak. Számon kérni rajtuk már nem lehet, de azért érdemes lenne nekik valamilyen módon „emléket állítani”.