Kopott abroncs, rossz fék, lyukas üzemanyagtartály – műszaki hibás kamionok kényszerjavítását rendelték el Zalában

A forgalombiztonságot veszélyeztető súlyos műszaki hiányosságok miatt ezen a héten már négy külföldi kamion okmányait vonta be és rendelte el a kényszerjavítást a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége.

Az MTI-nek Tóth András, a felügyelőség igazgatója elmondta: a rendszeres ellenőrzések keretében csütörtökön az M70-es autóúton egy román járműszerelvényt állítottak meg munkatársai. A jármű egy hűtő pótkocsiban tűzifát szállított Romániából Olaszországba.

A szerelvény valamennyi gumiabroncsa veszélyesen sérült volt, sok helyen az acéldrót is kilátszott. A pótkocsi tengelyei elmozdultak a helyükről, az egyik tengelyen kiiktatták a fékberendezést is, a vontató üzemanyagtartályából pedig szinte teljesen elfolyt a gázolaj.

A járművet az ellenőrök nem engedték tovább, bevonták az okmányait. Autómentővel szállították el kényszerjavításra, amelynek költsége több százezer forint is lehet. A hatóság a jármű vezetője ellen rendőrségi feljelentést is tett.

Tóth András hozzátette, gyakran találkoznak ellenőreik kirívó műszaki hiányosságú teherjárművekkel, ezen e héten ez volt a negyedik ilyen külföldi szerelvény. Leggyakrabban a gumiabroncsok állapota vagy a féktárcsák törése miatt veszélyesek a közlekedésre ezek a járművek. Ha magyar rendszámúak lennének, a forgalmi engedélyüket azonnal bevonnák, külföldiek esetében azonban csak a javításuk befejezéséig tarthatók vissza ezek a kamionok.