Körömlakklemosóval és hígítóval „kezelt” anyagot árult a miháldi férfi

Egy miháldi fiatalember régebb óta él legális, illetve illegális tudatmódosító szerekkel, kábítószer birtoklásának vétsége miatt több ízben folyt ellene büntető eljárás, jelenleg is más ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetését tölti. Ismeretlen személyektől, illetve internetes rendeléssel rendszeresen vásárolt ún. dizájner drogokat, marihuánát, speedet és új pszichoaktív anyagnak minősülő anyagokat. Ezeket gyógynövényekkel, körömlakklemosóval, hígítóval, vagy más folyékony alkoholtartalmú vegyszerrel keverte, majd megszárította. Az elkészített törmeléket dohánnyal vegyítetten cigarettába töltve szívta baráti társaságával együtt, sőt ismerőseinek értékesített is belőle.  Ebbe a körbe tartozott egy fiatalkorú fiú, akinek a családja is tudott a tudatmódosító szerek használatáról, mert a fiú többször rosszul lett, és kórházi kezelésre szorult. Hozzátartozói a terheltet nyomatékosan felszólították, hogy többet ne adjon el ilyen anyagot a fiúnak, aki azonban nem tudta abbahagyni a szerek használatát, ezért a terheltet barátjával hívatta fel, hogy 2000 Ft-ért fűhöz jusson. Az átadás Nagykanizsán, a régi mozikertben, – közel egy gimnáziumhoz, és  egy általános iskolához-  történt, ahol az anyagot a fiú barátján keresztül kapta meg, és aznap valamint másnap dohánnyal keverve egy kisebb mennyiséget el is szívott.  A többit a rendőrség lefoglalta, a vegyész szakértői vélemény szerint a zöld színű növényi törmelék MDMB-CHMICA elnevezésű vegyületet -ún. szintetikus kannabinoidot- tartalmazott, amely az elkövetés idején új pszichoaktív anyagnak minősült – azóta egyébként már kábítószer besorolású-.

A terhelt lakásán tartott házkutatás során a rendőrség kábítószereket, és új pszichoaktív anyagokat foglalt le. A terhelt vizeletmintája kábítószer fogyasztást igazolt.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség a terhelt ellen 18. életévét be nem töltött személynek, oktatási épület közvetlen közelében új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon.