Letenyén és Pacsán is lesz katasztrófavédelmi őrs

Hétfőn tartotta évértékelő értekezletét a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ahol a múlt év munkájáról és az idei esztendő tennivalóiról esett szó.

egriEgri Gyula tűzoltó ezredes, az Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a 2013-as év a települési öngondoskodási képesség kiterjesztésének éve volt. A tűzoltósági szakterület kapcsán arról beszélt, hogy a tűzesetek száma a 2013-as évben jelentősen csökkent, főként szabadtéri tűzből volt kevesebb, amely egyrészt a csapadékos tavaszi időjárásnak másrészt a hatékony megelőzésnek volt köszönhető. A műszaki mentések száma azonban kissé emelkedett, ez elsősorban a tavalyi intenzív havazás okozta rossz közlekedési feltételeknek és útviszonyoknak tudható be. Külön kiemelte a helyi járási mentőszervezetek megalakításának fontosságát. Ezek a szervezetek nagyban hozzájárulnak a helyi szintű védekezések eredményességéhez.

A 2014-es év célkitűzéseivel kapcsolatban pedig kihangsúlyozta, hogy továbbra is az egyik legfontosabb feladat a megelőzés. Az év végére megalakul a pacsai és a letenyei katasztrófavédelmi őrs. Ezek létrejöttével a vonulási idők lecsökkennek, így a tűzoltó egységek gyorsabban eljutnak majd a káresetekhez, ezzel a hatékonyság növekszik, a megye lefedettsége is javulni fog. A keszthelyi tűzoltó laktanya bővítése és felújítása is fontos feladat. Itt az elhelyezési körülmények javítása és bővítése a cél.