Lovászbusz – Erdély, ahová mindenkit elvinnénk

Az elmúlt hetekben rendszeresen közöltünk egy-egy látványos fotósorozatot a Lovászbusz Kft közreműködésével. Az ünnep előtt arra kértük a társaság tulajdonosát, Lovász Lászlót, hogy most olyan helyre vigye el képzeletben, a fotók segítségével a 8800.hu látogatóit, ahová Ő is örömmel megy minden alkalommal. Nem sokat kellett gondolkodnia, sorolta  a helyszíneket: bele2Király-hágó, Mátyás király szülőháza Kolozsváron, Békás-szoros, Gyilkos-tó és az iparművészetéről messze földön híres Korond s még jó néhány csodálatos történelmi emlékhely és látványos természeti érték Erdélyben.

– Szerintem kétféle ember él Magyarországon: aki járt már Erdélyben, s aki járni fog. Persze lehet, hogy van egy harmadik is: aki járt már ott, és vissza is menne. Én bármikor szívesen megyek, az útjaink közül ez a kedvencem. A brassói születésű magyar néprajzkutató, Hermann Antal is azt mondja: „a világból annyi a miénk, amennyit látunk belőle”. Ezért próbálunk minél többet megmutatni Erdélyből útjaink során – szögezte le az ügyvezető.

bele1Transszilvánia történelmi épületeit, jellegzetes természeti csodáit és az utazási célpontok legendáit minden alkalommal a kolozsvári egyetem oktatója, dr. Horváth Alpár idegenvezető ismerteti az utazókkal. A geográfus fiatalember gyalogosan is sokszor végigjárta már Erdély különleges helyszíneit, minden részét jól ismeri. Évente több erdélyi utat szervezünk. Sok visszatérő vendégünk van, akik az idők folyamán szoros baráti kapcsolatot alakítottak ki nemcsak egymással, hanem a helyiekkel is. Az utasokat mindig elvarázsolja az ott élők magyarságtudata, nyíltságuk és segítőkészségük.

– A látnivaló önmagában még nem elegendő.

bele3Ehhez a különleges hangulathoz mi azt adjuk, ami egy jó utazásszervező cégtől elvárható: a kényelmes utazás közben jó hotelekben szállásoljuk el utasainkat, ahol svédasztalos reggelivel és háromfogásos vacsorával, különleges erdélyi fogásokkal: többek közt különböző csorbalevesekkel, puliszkával, székelykáposztával, padlizsánkrémmel kényeztetik a vendégeket. A programokat úgy alakítjuk, hogy a kimerítő túrázásokat laza városnézések, séták tarkítsák.

– Vannak a kedvenc erdélyi helyszínek között is sztárok?

Sokak kedvence a Békási-szoros, ahol egyébként a történelmi Magyarország határa húzódott.  Szeretik a Gyilkos-tó környékét is. Ez utóbbi legendája az erdélyi mondavilág egyik legszebb, legérdekesebb története, melyet a helyi emberek tudnak a legérdekesebben elmesélni.

Lovász László Nagyváradot, Kolozsvárt, Marosvásárhelyt és Gyergyószentmiklóst emelte ki, mint városi kóborlások rendkívüli helyszíneit. Nagyváradon a Szent László Székesegyház és a monumentális barokk épületegyüttes kápráztatja el a látogatókat, míg Kolozsváron Mátyás szülőháza rejteget számos történelmi emléket. Gyergyószentmiklóson tanyai tábortűz mellett, közös bográcsozás és grillezés közben mindig jókat beszélget a társaság.

A szellemi feltöltődés mellett persze fontosan a tárgyi emlékek, ajándékok is – mondja az ügyvezető. – Aki addig nem vett szuvenírt az otthoniaknak, Korondon, az erdélyi kézművesség fellegvárában biztosan talál valami igazán különlegeset. Itt a fazekasságnak ősi hagyományai vannak, Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják. Körutazásaink általában hat naposak, de jóval több időt el lehetne tölteni ezen a vidéken. Évszakonként más arcát mutatja a természet, eltérő megvilágítása van az épített értékeknek is, ezért érdemes többször visszatérni, persze velünk, a Lovászbusszal. Addig is, amíg személyesen is találkozunk, nézzék meg az alábbi galériában kedves erdélyi helyszíneinket.

no images were found