Ma kiönt a Balaton?

Az előrejelzések szerint szerda estétől északi szél várható, amely a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét.

Balatonfenyvesen kedden bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédőkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelőszolgálatot rendelt el a polgármester.

kiönt-bele-hotdog.huA legerősebb széllökésekre csütörtökön a déli órákban lehet számítani, ekkor a tó nyugati medencéjében óránként 65 kilométeres, a keleti medencéjében 40-45 kilométer/órás erősségű szél is lehetséges, amely várhatóan csak csütörtök estétől mérséklődik. A térségben a következő napokban 6-8 milliméternyi lehulló csapadékkal számolnak.

A Balaton vízszintje már több mint egy hete 130 centiméter közelében van , ez majd 20 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását múlt pénteken, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték. De a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a Balatonba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani.

  Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere elmondta, hogy néhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize. Ha az erősebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentős anyagi károkat okozhat. Homokzsákokkal való védekezésnek nem látják értelmét, miután itt egy pár napig tartó jelenségről van szó, amelyet követően a kiömlő víz visszajut a mederbe.

Balatonfenyves, amely a tópart egyik legmélyebben fekvő települése, csak akkor támogatná a Balaton vízszintjének turisztikai ágazat által szorgalmazott megemelését, ha ehhez beruházásokat hajtanak végre a partvonalán, valamint a csatornarendszerében, amit több évtizeddel ezelőtt, még az 1 méteres üzemi vízszintmaximumhoz építettek ki. (archív fotók: hotdog.hu, balatonfenyves.hu)