Ma (szerdán) reggel Kanizsának is kijutott a hidegből: – 16,4

www.idokep.hu grafika

Rekordról persze szó nincs, a szerdán reggel 7.30-kor Alsószabadhegyen mért -16,4 Celsius messze nem az. De azért ez is erős volt!

A legalacsonyabb hőmérséklet Nagykanizsán 1942-ben mérték, akkor január 23-án -24,8 °C, 24-én a helyi abszolút minimum, -27,4 °C, 28-án -22,0 °C és február 13-án -19,0 °C volt. (Forrás: Varga Géza: Nagykanizsa időjárásának története 1873-2015, elérhető itt: http://nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu/

Hogy alakulóban van valami, az már tegnap délben érezhető volt. Ragyogóan sütött a nap, de a hőmére higanyszála megrekedt -6 fok környékén. Délután négy óra után leállt az addig épp, hogy lengedező szél, és zuhanni kezdett a hőmérséklet. Kedden este 9 órakor már beköszönt -15 fok alá, s egész éjjel ebben a tartományban maradt.

A várható folytatás már lényegesen eltér az elmúlt napokétól. Bár napközben a napsütés ellenére is maradnak a gyenge mínuszok, a megélénkülő délnyugat szél meghozza az enyhülést. Az előrejelzés szerint ma dél és csütörtök hajnal között alig változik a hőmérséklet (-3, -5 fok), egy éjszakai gyenge hózáport követően csütörtökön napközben havas eső eshet. Pénteken tovább enyhül az idő (reggel -2, napközben +2) és ismét néhány milliméternyi havas eső jöhet. Szombattól pedig ismét hidegfront, némi, de korántsem az elmúlt napokhoz hasonló lehűlés várható. Bár kitudja?  Az www.idokep  vasárnap reggelre jósolt -12-je sem nagyon biztató azoknak, akik úgy gondolják, hogy ennyi elég is volt a télből.