Magyar-horvát-szlovén energiaprojektek – Kanizsa is érintett (MTI)

Mintegy 250 olyan energiaprojektet választott ki hétfőn az Európai Bizottság, amelyek megvalósulását úgynevezett közös érdeknek tekinti, és amelyek részesülhetnek az Európai Összekapcsolási Eszköz 5,85 milliárd eurós keretéből 2014 és 2020 között.

A listára kerüléshez az infrastruktúrafejlesztési beruházásoknak meg kellett megfelelniük öt feltételnek: legalább két tagállamot kell érinteniük, javítaniuk kell a piac integrációját és a tagállamok energiahálózatainak összekapcsoltságát, növelniük kell a versenyt azáltal, hogy nagyobb választékot tesznek elérhetővé a fogyasztók számára, javítaniuk kell az ellátás biztonságát, és elő kell segíteniük a megújuló forrásokból származó energia integrálását a rendszerbe.

A listán több Magyarországot érintő beruházás is szerepel. Így rajta van a magyar-horvát-szlovén villamosenergia-hálózat több ponton történő összekapcsolása, a magyar és a szlovén gázhálózat összekötése Nagykanizsa, Tornyiszentmiklós, Lendva és Kidricevo között.

A cél a hálózatok összekapcsolása, a határokon átnyúló hálózatok, összeköttetések megteremtése – jelentette ki Oettinger, aki szerint enélkül minden más energiapolitikai cél elérhetetlen.

A listára kerülő beruházások – amellett, hogy pályázhatnak uniós pénzre – a bizottság szerint gyorsabban és egyszerűbben juthatnak hozzá a hatósági engedélyekhez, finanszírozásuk átláthatóbbá, a projektek pedig láthatóbbá válhatnak, továbbá vonzóbbak lehetnek a befektetők számára