Magyar-horvát vezérkari főnöki találkozó Zalában

vkf_02A két vezérkarfőnök évenkénti találkozója legutóbb, 2013 márciusában ugyancsak a határ mentén, Horvátországban volt, szerdán pedig Gosztolán fogadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök horvát partnerét, dr. Drago Lovrić vezérezredest.

A tárgyaláson kiemelt szerepet kapott a különleges műveleti képesség közös fejlesztése.

A további kiképzési együttműködés keretében a magyar vezérkarfőnök felajánlotta a horvát fél számára – az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázison – a hajózó állomány számára szervezett túlélőképzésen való részvétel lehetőségét. A horvát légi-irányító központban feladatot végrehajtó szakállomány kiképzésében a magyar légivezetési szakemberek a korábbi években aktívan részt vettek. Erre a jövőben is lehetőség van, így Benkő Tibor vezérezredes felajánlotta, hogy a magyar szakemberek – ha erre igény van – továbbra is részt tudnak vállalni a kiképzésekben.

A tárgyalásokon további témaként szerepelt a horvát-magyar katonai, rendőri, rendészeti együttműködés megújítása, amely a horvát tapasztalatok felhasználásával hathatósan segítené Magyar Honvédség katonai rendészetének napirenden lévő modernizálását. A Légi Kutató-Mentő Szolgálatok együttműködése kapcsán a nemzetek nyitottak arra, hogy adott esetben légi kutatás-mentés céljából kölcsönösen egymás légterébe is lehetővé tegyék a berepülést, amennyiben a mentési feladatok ezt megkívánják. Emellett a horvát fél felajánlotta, hogy – a megfelelő technikai egyezmények kidolgozása után – Magyarország rendelkezésére tudja bocsátani repülő-tűzoltó eszközeit nagy kiterjedésű tűzvész esetén.

(forrás, fotók: www.honvedelem.hu)