Még egy gyilkosságot bevallott a januári nagykanizsai emberölés gyanúsítottja (MTI)

Egy 2005-ben elkövetett gyilkosságot is bevallott a Nagykanizsán januárban történt emberölés gyanúsítottja – erősítette meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke szerdán az MTI információját.

Nothoff Ingrid elmondta: a 40 éves nagykanizsai H. Ferenc a januárban történtekkel kapcsolatos nyomozás során vallotta be a 2005-ben elkövetett bűncselekményt, amelyről rövid hírt adott a Zsaru Magazin is. A férfi elmondta, hogy az egykori nagykanizsai Gábor Áron laktanya területén agyonvert egy 50 év körüli hajléktalan férfit.

A sajtófőnök felidézte, hogy 2005 szeptemberében egy járókelő jelentette be a rendőrségen, hogy a laktanya területén, az egykori lovarda közelében egy holttestre bukkant. A tetem addigra olyannyira oszlásnak indult, hogy az igazságügyi orvos szakértői boncolás sem tudta megállapítani a halál okát, ezért közigazgatási eljárás indult.

A halottnál nem voltak iratok, csak a testén lévő tetoválások alapján sikerült az azonosítása. Mint kiderült, az áldozat egy 51 éves hajléktalan férfi volt, akit hónapok óta nem láttak ismerősei.

Az ügy vizsgálatát 2006-ban lezárták.

Idén januárban Nagykanizsán egy helyi lakos értesítette a rendőrséget és a mentőket, hogy a Teleki utca egyik elhagyott házából hörgés hallatszott ki. Mire a mentők a helyszínre érkeztek, az asszony – akinél semmiféle iratot nem találtak – meghalt, a nőt szexuális indítékból súlyosan bántalmazták.

A rendőrség a gyilkosság után két nappal a bűncselekménnyel meggyanúsított egy Balatonkeresztúron elfogott férfit. Á. László beismerte az emberölést, de azt mondta, jelentős mennyiségű alkoholt ivott, a bűncselekmény részleteire ezért nem emlékezett. A nyomozás során azonban kiderült, hogy nem ő követte el az gyilkosságot, ezért júliusban szabadlábra helyezték és novemberben jogerősen is lezárták az ellene folyó eljárást.

Nothoff Ingrid arról is beszámolt, hogy a nyomozók látókörébe került a 40 éves H. Ferenc, aki nyáron súlyos testi sértés és nemi erőszak kísérlete miatt már előzetes letartóztatásban volt. A januári emberöléssel kapcsolatos nyomozás során többször kihallgatott gyanúsított maga közölte, hogy 2005-ben mit követett el. A nyomozóknak az egykori laktanya területén novemberben részletesen is felidézett minden körülményt.

A gyanúsított ellen nemcsak a januári emberölés miatt folyik most már a nyomozás, de a nyolc évvel ezelőtti bűncselekménnyel összefüggésben is. Ez utóbbi ügyben egyelőre halált okozó testi sértéssel gyanúsítják a férfit, de az eset minősítése emberölés bűntettére is változhat az eljárás eredményétől függően – tette hozzá a sajtófőnök.