Megemelte a kormány a kaposvári elkerülő útra szánt pénz összegét

GoogleFöld_képMegjelent az a kormányhatározat, ami alapján ki lehet fizetni a szükséges, a korábbinál majdnem 2 milliárd forinttal nagyobb összeget a Nagykanizsa melletti déli elkerülő út befejezésére.

A 61-es út elkerülő szakaszának építése 2009-ben kezdődött. A projektre akkor uniós forrásból 3,6 milliárd forintot biztosított az állam. Ezért a pénzért egy 3,3 kilométeres szakaszt kell megépíteni a Csónakázó-tó bejáratától a 7-es főútig. Az úton egy 52 méteres felüljáró épül a Budapest felé vezető vasútvonal felett.

photo (5)A nyertes kivitelező, az Euroaszfalt és a Vegyépszer alkotta konzorcium azonban tönkrement, a munka 2012-ben hivatalosan is félbeszakadt. Tavaly év végén kiírtak a befejezésre egy új közbeszerzést, ami viszont eredménytelen lett. Egyszerűen a kezdés óta eltelt csaknem 4 év alatt olyan mértékben emelkedtek az árak, hogy az eredeti pályázati összegért egyetlen kivitelező sem vállalta már a munkát.

A mostani kormányhatározat arról gondoskodik, hogy nagyobb összeget lehessen a kivitelezésre költeni. A befejezésre korábban megítélt 2,4 milliárd forint helyett 4,4 milliárd forintot lehet költeni az útépítés befejezésére (pontosan 4.399.691.163 forintot). Ebből az összegből várhatóan le lehet bonyolítani a sikeres közbeszerzést, s 2014-ben talán befejeződhet a torzóban maradt útépítés a város határában.

Forrás: A Kormány 1683/2013. (IX. 30.) Korm. határozata a KÖZOP-3.1.1-07-2008-0014 azonosító számú („61. sz. főút Nagykanizsa elkerülő szakasz építése” című) kiemelt projekt támogatási összege növelésének jóváhagyásáról