Megmentették Borzast és Bercit, de egyikük maradandó egészségkárosodást szenvedett, a másik 6 hónapos rehabilitációra szorul

Egy 40 éves csesztregi férfi ingatlanának udvarán tartotta a közepes testű, fehér, Berci nevű keverék kan, valamint a közepes testű, világosbarna Borzas nevű keverék szuka kutyáját. A gyakran elkóborló Bercit -nyakörv nélkül- lánccal egy lyukas tetejű kutyaól mellé kötötte ki, Borzast pedig  – a párzás megakadályozása  végett – az udvaron lévő 1,5×3 méteres építménybe zárta.

allatkinzas-2016-03-31-005-zala-2016-10-19-300x2252013-tól a kutyákat élelemmel és vízzel csak rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látta el. A tartósan éheztetett, helyhez kötött állatokat nem engedte szabadon, mozgatásukról nem gondoskodott. Az éheztetés miatt a kutyák kórosan sovány állapotba kerültek. A mostoha bánásmód következtében Berci nyakán a lánc lekopasztotta a szőrt, nyaka kisebesedett, a tartós éhezés és mozgáshiány miatt a bal csípőjén és jobb mellső lábán is felfekvéses sebek keletkeztek, emésztőrendszere maradandó egészségkárosodást szenvedett, míg Borzas kutya pedig legalább 6 hónapos rehabilitációra szorul.

A férfi azzal, hogy kutyáit nem gondozta, elfogadhatatlan körülmények között tartotta őket, mozgási szabadságuktól megfosztotta és tartósan – éveken keresztül – éheztette, a kutyáknak különös szenvedést okozott.

Bejelentésre az állatvédelmi járőrszolgálat 2016 március 31-én megjelent a helyszínen, majd értesítette a rendőrséget.  A két kutyát rendkívül alultáplált állapotban találták, bordáik kilátszottak, előttük élelem és ivóvíz nem volt.

A Lenti Járási Ügyészség a férfi ellen az állatnak különös szenvedést okozó állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt