Megnyitották a Sió-zsilipet

Két héttel ezelőtt még, amikor a tó vízszintje 6 centiméterrel volt magasabb az optimálisnak tartott 110 centiméternél, azt nyilatkozta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, hogy nem tervezik a siófoki zsilipek megnyitását. Az esőzések miatt az elmúlt egy hét során állandósult a 127 centiméteres magasság, a siófoki vízmércénél pedig a 129-130 centiméter, ezért pénteken – ahogy az sejthető volt – megnyitották a Sió-zsilipet.

A magasan tartott vízszint vitákat gerjesztett az érintett önkormányzatok körében, mivel a déli part több mélyen fekvő településen az elöntéstől tartanak egy erősebb északi szél esetén, miközben a turizmus szereplői a minél magasabban tartott vízszintben érdekeltek.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a testület pénteki ülését követően az MTI-nek kifejtette: a cél az, hogy a települések veszélyeztetése nélkül minél több víztömeg maradhasson a tóban.

 Lombár Gábor, az egyik legmélyebben fekvő tóparti település, Balatonfenyves polgármestere pénteken arról számolt be az MTI-nek, hogy eddig nem okozott jelentős gondot számukra a tó magas vízállása, de már megjelent a víz néhány part közeli ingatlan kertjében.

Kifejtette, a településen a befolyók és több ingatlan is a hajdani vízszintmaximum szerint épültek, ami akkoriban 100 centiméter volt. Hozzátette: a tó vízszintjét magasabban lehetne tartani, amennyiben megteremtik ennek a feltételeit, ám ez évek óta nem történt meg.

  Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa az MTI-nek azt mondta, a jövő héten keddtől a Balatonnál az eddigi csendes időjárást várhatóan erősödő északi-északnyugati szél váltja fel. A legerősebb széllökések elérhetik a viharos fokozatot, ami 60-70 kilométerórás sebességet jelent, és ez a szeles idő egy-két napig is eltarthat.