Mi lenne, ha jönne egy komoly ciklon erős széllel, sok csapadékkal?

Egy ilyen rendkívüli téli időjárási helyzet kezelése volt a témája annak a törzsvezetési gyakorlatnak, mely csütörtökön zajlott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsének irányításával, s mely a Zalai Igazgatóságot is érintette.

A feltételezett szituáció a vasúti és a közúti közlekedésben fennakadásokat okozott. Ennek megfelelően megyénkben is felmérésre kerültek a vasúton közlekedők elhelyezésére alkalmas melegedő és befogadó helyek. Az utak tisztítására, utasok szállítására, műszaki mentésre alkalmas, nagy teljesítményű, speciális eszközökből egy-egy mentőosztag összeállítása is a feladatok között szerepelt, emellett számba vették, hogy az előrejelzéssel közvetlenül érintett, az ország észak-keleti részében lévő megye igazgatóságának megerősítése érdekében milyen átcsoportosítható katasztrófavédelmi támogató erők, eszközök állnak rendelkezésre.

Az országos törzsvezetési gyakorlat során a megyék közötti együttműködés összehangolásának és a lakosságvédelmi feladatok koordinált végrehajtásának gyakorlása volt a legfőbb cél.