Mi minden kerül a lefolyóba?

Sulyok Csaba Nagykanizsán nem egyedüliként foglalkozik dugulás elhárítással, de ő az, akire hétvégén is számíthatunk, ha problémánk van a konyhai, a fürdőszobai, valamint a szennyvíz lefolyónknál, s ő az, aki a lehetetlen pillanatokban is elvégzi a lakóközösségek lefolyóvezetékeinek tisztítását.

Munkájához a jókora alázaton kívül gyomor is kell, s mint állítja, a tűrőképessége is alaposan megedződött az elmúlt másfél évtized során.

beleEl sem tudják képzelni, hogy mi mindennel találkoztam már egy-egy szennyvíz lefolyó tisztítása közben! – mondta Sulyok Csaba, aki bárminemű vizes munkák elvégzésére, bármikor kapható, s korrekt, gyors és megbízható vállalkozó hírében áll.  – Legtöbbször az intim kendők okozzák a bajt, melyek megakadnak a lefolyóvezetéken található vízkő lerakódáson, s így okoznak dugulást, de találkoztam már telefonnal, s például egy idős néninél egy otthonkával, ami valahogyan a vécébe került. Egy hónapon át azt kereste, aztán nagy nehezen ki tudtam szedni dróttal. Nagyon sok zsírlerakódással szembesülök, s ahol mosogatógép van és kis bojler, és kevés meleg vizet használnak, ott is sűrűn jelentkezik a gond, akár mosószer lerakódás képében. Volt már, hogy savanyúságot vagy éppen csontot szedtem ki a lefolyóvezetékből, minden belekerül, mert trehányak az emberek.  A lakótelepi lakások fürdőszobáiban a mosógép általában a fürdőkád vezetékébe van bekötve, így belekerülnek a szöszmöszök, ami egy idő után szintén duguláshoz vezet. 

– Mit ajánl a szakember, mire figyeljünk jobban a dugulások elkerülése érdekében?

Ha például zsíros ételmaradékot öntünk a lefolyóvezetékbe, akkor forró lobogó vizet öntsünk utána! Mert ha az olaj- vagy a zsírmaradék kerül a szifonba, illetve a csőrendszerbe, abban a pillanatban összeugrik, s letapad. A forró víz ilyenkor segíthet, de igazából persze nem is szabadna oda önteni a zsíros dolgokat.

– Meg lehet-e szokni ezt a fajta munkát?

Gyomor kell hozzá, főleg, amikor piszoárokat tisztít az ember, s belenyúl a húgykőbe, az bizony nagyon kellemetlen. Vannak helyzetek, amikor legszívesebben kifordulnék egy-egy lakásból, de nem tehetem, hiszen ez a munkám, meg kell oldani a feladatot. Immár több mint 15 éve ezt csinálom, elég sok lakóközösségem van, idős emberekhez és nyugdíjas házba is járok. Én vagyok az, aki a csöpögő csapot is megcsinálom, akárcsak a nagyobb munkákat, legyen az lefolyóvezetékek cseréje, vagy éppen lakás átalakításkor a vizes jellegű munkák komplett kivitelezését. Reggel eljövök otthonról, s mivel ha hívnak, este is dolgozom, így szinte csak aludni járok haza, s hétvégén is dolgozom.

– Azért ez egy hálátlan feladat. Mégis, miért csinálja?

Mert anno, központi fűtés, csőhálózat és berendezés szerelőként ebben láttam meg a jövőt. A pécsi távfűtő vállalattól kerültem Kanizsára, s az Izzónál dolgozva úgy gondoltam, hogy váltanom kell. Sok kicsit kell csinálnom, s olyan munkát, amit nem szívesen végeznek el mások. Előbb karbantartó lettem, aztán egyre többen megismertek, s beindítottam az egyéni vállalkozásomat. Nagykanizsa szinte minden háztartásában és nagyon sok cégnél is megfordultam már, s nekem sikerélményt jelent, ha el tudok hárítani egy dugulást, s nem kell hozzá nagy autót hívni és széttörni mindent. Szeretem a munkámat, s szeretek közben beszélgetni az emberekkel. Még akkor is, ha egy vasárnapi ebéd közben szólal meg a telefon, s hívnak, hogy csőtörés van egy olyan lakóközösségben, ahol mindig én dolgozom. Azért hívnak, mert számítanak rám, én pedig nem okozhatok csalódást.