Minden huszadik zalai cég megszűnt tavaly

A működő társas vállalkozások száma 2014. január és 2015. január között 2,55 százalékkal 543 692-re csökkent Magyarországon – közölte a Bisnode nemzetközi cégminősítő kedden az MTI-vel.

Egy év alatt a legnagyobb, 5 százaléknál nagyobb csökkenés Nógrád és Zala megyében volt. Budapest az egyetlen terület, ahol 2 százalék alatt tudott maradni a vállalkozások számának csökkenése az elmúlt egy évben.

Néhány évvel ezelőtt még a rendületlenül gyarapodó cégszám volt jellemző a magyar gazdaságra, a trend azonban 2014-ben megfordult és a vállalkozások száma csökkenésnek indult. A Bisnode elemzésében megjegyzik, hogy a cégek számának mérséklődése önmagában nem negatív folyamat, amennyiben hosszú távon egy kisebb, de stabilabb cégvilág létrejöttéhez járul hozzá.

A Bisnode adatai szerint az elmúlt 3 évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma, és 2014 ismét negatív csúcsot hozott: amíg 2011-ben közel 50 ezer cég alakult, addig 2014-ben 30 ezer sem volt a frissen alapított vállalkozások száma. Részben a törvényi szabályozás változásai, köztük a kft. alapításához szükséges tőke 500 ezer forintról 3 millió forintra történő felemelése, részben pedig az emberek vállalkozó kedvének csökkenése okozta a drasztikus változást – közölte a Bisnode.

A csökkenő trend ellenére nőni tudott a vállalkozások szám a mezőgazdaság, a gépjavítás, a gépjármű-kereskedelem, a közigazgatás és a vegyipar területén, a pénzügyi szektorban, a kommunális tevékenységet végző vállalkozások körében, a papíriparban és a textiliparban csökkent legnagyobb mértékben a cégek száma.