Modellek 110 km/órás sebességgel – vasárnaptól EB a Csónakázó-tavon

Bár a mini hajók Európa bajnoksága hivatalosan csak szombaton délután kezdődik az Erzsébet téri megnyitóval, a vizet, a vízi „terepviszonyokat” próbálgató, akár 110 kilométer /órás sebességre is képes modelleket már ma és holnap napközben is láthatnak az érdeklődők a Csónakázó tavon.

bele1Az egy hétig tartó, s folyamatosan ingyenesen látogatható kontinens viadalra 11 országból több mint 130 versenyző nevezett közel 400 hajóval. Az igazi verseny vasárnap reggel 8 órakor indul, s aztán már 10 percenként hatosával indulnak teljesítmény szerinti kategóriákban a méretükhöz képest különleges teljesítményre képes modellek. Többségüket ma már elektromos motor hajtja, alig 10 százalékuk tartozik a hagyományos, robbanómotoros kategóriába.

bele3Lekszikov Zsolt, a Canissa Modellező Sportegyesület vezetője a péntek délelőtt tájékoztatón elmondta:  a versenyre teljesen megújult a tónak erre a célra több mint 30 éve kialakított környezete. Nagyobb és biztonságosabb lett a nézőtér és a versenyzők elhelyezésére szolgáló tribün. Ez utóbbi felújítását a város önkormányzata vállalta magára, az Európa Bajnokság költségeinek többi részét támogatók jóvoltából tudja finanszírozni az egyesület.

bele2

A verseny időszakára a tribün mögötti zöldterület átalakul afféle mini kempingé. A versenyzők itt táboroznak le, s építik fel depó sátraikat, melybe a futamok közben az érdeklődő közönség is beleshet, megnézhetik, miként gondozzák, javítják az esetenként több százezer forintot érő modelleket.

Hasonló léptékű modellversenyt, akkor világbajnokságot, legutóbb 1984-ben rendeztek Kanizsán, s nem kizárt, hogy a közeli jövőben ismét világversenynek is helyet a mostanra felújított pálya. A kanizsai kontinens viadallal azonos időben, Norvégiában rendezik a hagyományos robbanómotoros (FSR) modellek világbajnokságát. Itt dől el az is, hogy a tavalyi felkérést követően Magyarország, illetve Nagykanizsa megkapja-e a 2020-as VB rendezési jogát.