Nagykanizsai divattörténeti tárlat szép karrierje

Színes selymek, fodrok, csipkék, a divat változásai 1830 és 1940 között címmel nyílik kiállítás ma Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban. A kiállítás rendezője a nagykanizsai Thúry György Múzeum történésze, Kunics Zsuzsanna.

divat_tgym.008_1A különleges divat történeti kiállítást először a kanizsai közönség láthatta 2011 őszén, de a tárlat az elmúlt két évben már járt Keszthelyen, Marcaliban, Kaposváron és Nagyatádon is, mától pedig az egerszegiek is megcsodálhatják a színes metszetek, gyönyörű fotográfiák és divatújságok ábrázolásai segítségével az 1850 és az 1930-as évek közötti időszak női-, férfi – és gyermekdivatjának változásait.

divat_tgym.005_1

 

Az ábrázolások mellett megcsodálhatók az eredeti viseleti darabok és kiegészítők is: a Bécsben és Nagykanizsán készült, gyönggyel hímzett báli ruhaderék, estélyi ruha, selyem és bársony báli belépők, az elegáns férfi zsakett, a szellemes elnevezésű „ferencjóska” szalonkabát,  a cilinder, a klakk és kobak kalap, keménygallérok és kézelők, a Párizsban, Pesten és helyben készült női kalapköltemények a díszes kalaptűkkel; a glaszé, csipke és bőrkesztyűk, napernyők, a fehérneműk sokasága, az 1890-es években és a századforduló idején viselt sétaruhák, kabátkák,  az 1930-as években készült divatos női ruhák, míves férfi és női cipők, a Thúry György Múzeum és a Göcseji Múzeum megannyi becses viseleti darabja.

divat_tgym.002_1A kiállítás rendezője, Kunics Zsuzsanna elmondta, valószínűleg nem az egerszegi helyszín az utolsó, ahol a kiállítás látható, mert már több vidéki és fővárosi bemutatóhely is érdeklődött a tárlat iránt.