Nagykanizsai megemlékezés a Magyar Hősök Napján

beleAz első és a második világháború kanizsai hőseire emlékeztek vasárnap délelőtt a kiskanizsai templom melletti Millenniumi Emlékparkban. A délelőtti miséről távozókat és az ünnepségre érkezőket a Kanizsa Lovasklub Hagyományőrző huszárjai, a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága és a Thúry Baranta Közösség Vitézlő Oskolája tagjai fogadták, közreműködésükkel vonták magasra a nemzeti színű zászlót. Köszöntőjében Cseresnyés Péter polgármester emlékezett a két nagy világégés magyar katonáira, majd Erdős László nyugállományú honvéd ezredes mondott beszédet. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták a Magyar Hősök emlékművét.

bele2A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én emlékeztek meg ismét nyilvánosan Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény pedig ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.