A nagykanizsai születésű Tandor Ottó építészmérnök nevével fémjelzett műemlékmentő program indul Zalában

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984. április 18. óta rendezik meg a Műemléki Világnapot, amikor különböző rendezvényeken hívják fel az érintett szervezetek a figyelmet a műemlékekre, elsősorban azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.

P1170593 Zala megye kedvező kulturális adottságai, a települések építészeti képe országos viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű. Zala megye is azon megyék közé tartozik, ahol közel félezer, országos védelem alatt álló műemléki értéket képviselő építmény található. A műemlékek száma a megye egyik kulturális központjában, Keszthelyen, valamint Nagykanizsán és Zalaegerszegen a legmagasabb. Ezek együttesen a megye műemlék-állományának közel harmadát adják. Olyan országon túlmutató jelentőségű értékekkel is rendelkezünk, mint a keszthelyi Festetics-kastély, vagy a Balaton-felvidéki kultúrtáj, amelyek a közelmúltban felkerültek a világörökségi várományosi listára, de nem szabad megfeledkeznünk az ország egyik legszebb műemlék templomáról, a kallósdi Szt. Anna körtemplomról sem. Kallosdi-kerek-templomA műemléki jegyzéken lévő ingatlanok listája folyamatosan változik, felkerülnek rá új értékek is, de sajnálatos módon szükséges a védelem megszüntetése is, olyan esetekben, amikor az érintett ingatlan elvesztette jelentőségét és értékét, a nem megfelelő használat, a karbantartási munkák elmaradása, illetve a szakszerűtlen épület-fenntartási munkálatok következtében.  Így egyre fontosabb, hogy szakszerű és az értékmentésre helyezett hangsúllyal tudjanak az épített értékeink megújulni, fennmaradni.

telehazA Zala megyei műemlékek közel 20 %-a veszélyeztetett állapotban van, a veszélyezettet műemlékek állapotrögzítése és felmérésük jelentős feladat, az első lépés az értékmentés irányába.

A Műemléki Világnap alkalmából, a Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala útjára indítja a „Tandor Ottó Műemlékmentési Programot”. (Tandor Ottó nagykanizsai származású építészmérnök volt, gyakorlati működését Steindl Imre mellett kezdte meg 1882-ben, munkatársa volt az Országház tervezésében és építésében, amelyet Steindl halála után ő fejezett be. tandor ottóSzámos műemléket restaurált – ócsai, jáki templom stb. -, élete végén főleg a Balaton környéki műemlékekről készített felvételeket. Tandor Ottó kezdeményezésére nyilvánították a lazsnaki Inkey-kápolnát műemlékké, ez lett Nagykanizsa legelső műemléke.)

A program lényege, hogy a közvélemény és a lelkes helyiek segítségével felmérjék a megyei épített környezeti értékeit, valamint állapotukat rögzítsék és dokumentálják. A Program során várják az észrevételeket, javaslatokat az értékmentéssel kapcsolatban a tomp@zalakozig.hu címre. A megküldött anyagokat a hivatal szakemberei áttekintik, értékelik, valamint a javaslatokat megfontolva, intézkednek az értékvédelem előmozdítása érdekében. A műemléki értékleltár elkészítése érdekében az állapotrögzítési adatlapok felvételét az örökségvédelmi hatóság munkatársai ezzel párhuzamosan végzik, így egy fontos lépést tudnak tenni a legszükségesebb munkálatok előmozdítása érdekében. A program során szeretnék megvalósítani az országos védelem előtérbe helyezése mellett e helyi értékmentés fontosságának előmozdítását, ezzel kapcsolatban szeretnék a megyében működő önkormányzati főépítészeket is bevonni az értékmentő munkába.