Naperőmű a nagykanizsai kórházban

bele2Az intézmény éves villamosenergia-igényének 10-15 százalékát biztosítja az a napelemes rendszer, amelyet a nagykanizsai kórházban építettek ki mintegy 134 millió forintos európai uniós forrásból.

Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója a pénteki avatáson elmondta: az egészségügyi intézmény épületeinek tetején 743 napelemtáblát helyeztek el, amelyek éves szinten „tízmilliós tételt” jelentő energia megtakarítást tesznek lehetővé.

bele1A főigazgató felidézte azt is, hogy a mostanival együtt az utóbbi két évben összesen mintegy hatmilliárd forint fejlesztési forrást használhatott fel a nagykanizsai kórház. Hozzátette, hogy a következő nagyobb beruházás keretében, pályázati forrás felhasználásával kívánják az intézmény teljes energetikai korszerűsítését megoldani, amelynek része a szigetelés és a nyílászárók cseréje, valamint egy biomassza-erőmű megépítése.

A mostani, csaknem 135 millió forintos nagykanizsai beruházás nemcsak az energiaköltségeket csökkenti, de a legtisztább energiaforrásnak számító napelemes rendszer révén évente 180 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.