Nem fizetett áfát egy zalai fenyőfa-kereskedő

Bíróságon támadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozatát, de veszített egy zalai fenyőfa-kereskedő, akit 30 millió forint áfa megfizetésére köteleztek – tájékoztatta a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője hétfőn az MTI-t.

Kovács Mária közölte: a zalai fenyőfa-kereskedő százezres nagyságrendben értékesített lábon álló fát európai uniós partnereinek. Egy negyedéven át csak szerződéseket kötött és számlázott, a fenyők kitermelése és kiszállítása csak két-három hónappal később történt meg.

vagott-nordmann-fenyo_51314732189Mivel a fák kiszállítása az országból a számlán feltüntetett teljesítési időpontban nem történt meg, a kereskedő az áfatörvény értelmében nem állíthatott volna ki áfát nem tartalmazó számlát.

A kereskedő a jogerős határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte, de a bíróság a NAV eljárását helytállónak tartotta.

A jogerős ítélet megerősítette, hogy a kereskedő és a vevők közötti szerződések, kiállított számlák – miután a fenyőfák még lábon álltak, és csak később szállították el őket – valójában „nem közösségi tagállamba való közvetlen kiszállítást célzó jogügyletet” tükröznek. A fenyőfákat ugyanis nem közvetlenül az értékesítés után fuvarozták másik tagállamba, a szerződések szerint a vevők feladata volt a kivágás előtti fenyők további ápolása, gondozása, kitermelése és elszállítása.

Mindezek alapján a kereskedő nem volt jogosult adómentes számlát kiállítani, vagyis a NAV a bíróság szerint is jogszerűen kötelezte 30 millió forint áfa különbözet megfizetésére – közölte a szóvivő. (a fotó csak illusztráció)