Pellet gyártás és felhasználás – túl az első lépéseken

Új, pellet alapú hőszolgáltatási modell kidolgozása történt meg egyebek közt a 2014. április 30-án zárult, a Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében nyújtott ÚSZT pályázati támogatásból a Nyugat-Dunántúli Régióban.

DSCN0327A pellet fűrészporból, vagy mezőgazdasági melléktermékből nagy nyomáson préselt megújuló energiahordozó. Nedvességtartalma mindössze 10%, ennek megfelelően fűtőértéke lényegesen magasabb, mint a tűzifáé. Gyakori kérdés, miért érdemes energiát fektetni a fűrészpor préselésébe. A pelletálással tulajdonképpen “folyékony fát” állítanak elő, mérete és alakja lehetővé teszi az automataadagolást, és sűrűsége okán sokkal kisebb tároló helyet igényel.

4-DSCF2614E projektben hét hőközpontot alakított ki, s üzemelt be a pályázati kedvezményzett beleznai székhelyű Regionális Pellet Klaszter konzorciuma. E rendszerek a hőellátás mellett a használati melegvíz ellátást is biztosítják. Zalában nagykanizsai és sormási, Vas megyében szombathelyi és csörötneki helyszíneken működnek már a rendszerek, egyebek közt óvodát, üzemcsarnokot, tehenészeti telepet látnak el hőenergiával. A modell alapvetően azokra a hazai piaci problémákra reagál, melyek nehezítik e megújuló energiahordozó elterjedését. Kezeli a magas kezdő beruházási költség problémáját, ugyanakkor kiküszöböli azokat az esetleges tüzelőanyag beszerzési problémákat is, mely a magyarországi pelletüzemek kevés számából adódik. Emellett e referencia hőközpontok növelhetik a pellet ismertségét is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA 79 162 573 forintos támogatásból megvalósult projekt a tagvállalkozások versenyképességét növelő programokat, többek közt üzletember találkozókat, kiállítási megjelenéseket is támogatott. A pályázat keretében rendezte meg a Regionális Pellet Klaszter az I. Nemzetközi Agripellet Konferenciát, a hazai pelletágazat legfőbb kitörési pontjának központba helyezésével. A kétnapos rendezvényen hazai, és külföldi szakértő előadókkal közösen vittaták meg az ágazati szereplők a mezőgazdasági alapanyagok felhasználásával készülő agripellet gyártásának, felhasználásának műszaki és piaci lehetőségeit.

Számos szakmai tanulmány, elemezés készült a projekt során, s fogalmazott meg olyan ajánlásokat, melyek a pelletes vállalkozások fejlődését segíthetik elő mind a hazai, mind pedig a külföldi piacokon, a fogyasztói elvárások, műszaki-technológiai fejlődés, minőségbiztosítási rendszerek vonatkozásában.

Infoblokk2_altalanos_tobbesUSZT_logo_P368