Principális – csak a remény maradt…

…azaz, hogy nem lesz az előzőhöz hasonló tél és kora tavasz, amikor a Principális nem tudja elvezetni a vizet. Ugyanis úgy tűnik, most más esélyük nincs a Pivári utcai kertek tulajdonosainak.

beleHa olyan időjárás lesz a következő hónapokban, mint amilyen az előző tél volt, akkor újból elönti a víz telküket, s újból lehet majd toborozni az önkéntes segítőket, meg kivezényelni a hivatásosokat. Mert bár – ahogy egy képviselői kérdésre adott polgármesteri válaszból kiderül: az Önkormányzat kimerítő levelezést, egyeztetést folytatott a csatorna kezelőjével a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, eddig nem sok minden történt. Az Igazgatóság ugyan kidolgozott egy intézkedési tervet, de ebből eddig annyi valósult meg, hogy közmunkások bevonásával megkezdték az elburjánzott – és fő felelősnek kikiáltott – növényzet irtását. Hogy ez mire lehet elegendő, arról árulkodik a következő mondat: „Reményeink szerint már ez is sokat segíthet a tél végi, tavaszi áradások megakadályozásában, vagy enyhítésében.” Azaz talán, ha a természet is úgy akarja…..

Ami pedig a konkrétumokat illeti: ütemterv szerint idén elkészülhet a Principális 9 kilométer hosszú szakaszának átfogó mederrendezései terve, mely jövő év első felében kaphat vízjogi engedélyt. Ezt követően pályázati forrás bevonásával (ami vagy lesz, vagy nem) kívánják elvégezni a mederkotrást, iszapolást. Azaz 2015-nél korábban aligha várható megnyugtató megoldás.

Keserű vigasz: tavasszal, miután levonult az ár, gyönyörű volt a vetemény a vízzel telített földeken.