Pünkösdkor Förhéncen is kinyitnak a pincék

Az idei még afféle elő próbálkozás, hivatalosan a förhénci gazdák még nem csatlakoztak a Nyitott Pincék országos program sorozathoz, de a lábukat már betették a pinceajtó nyílásába.

bele1Ha a mostani, első nekirugaszkodás jól sikerül, jövőre már az itteni pincészeteknek is lesz jelzőtűjük azon a térképen, melyen most több mint 100 – a rendezvényhez már csatlakozott- neves pincészetet jelölnek . Érdekesség, hogy az immár lassan két évtizedes múltra visszatekintő, a hazai borokat népszerűsítő mozgalom (www.nyitottpince.hu ) az országnak itt a délnyugati részén alig ismert, ezért is fontos a förhénciek vállalkozása, azaz, hogy a dél-zalai borokat is feltegyék erre a térképre. Skanecz Sándor a Förhéncért Egyesület elnöke a 8800.hu-nak elmondta, hogy más idén minden úgy zajlik majd náluk is, mint a hivatalosan csatlakozottaknál, azaz június 8-án a hegykapunál a látogatók gravírozott poharat vásárolhatnak a kóstoláshoz, s ezzel ingyen kóstolhatják a tavalyi termés legjavát a Templomkertben.

bele2Útközben pedig megcsodálhatják a régi, mára szépen felújított pincéket, a tájat, mely a városkörnyék egyik, ha nem a legnevezetesebb szőlőtermő helye. Most a próbaévben hivatalosan négy förhénci borász – Benczik Ferenc, Förhénci Horváth Gyula, Kápolnás Zoltán és a Skanecz Testvérek – nyitják meg pincéjük ajtaját a betérő vendégek előtt, de nem bánják, ha mások is fogadnak kóstolókat, mondván, az lenne a jó, ha minél több gazda részt venne a pünkösdi programban, minél több vendéget csalogatnának ki erre a napra Förhéncre. A programnak a fő borász attrakciója egyébként az idei Város Bora bemutatkozása lesz. A zsűri előző nap választja ki a cím használatára jogosult fehér és vörös bort, s a rangos italokat a Nyitott Pincék program keretében kóstolhatják meg első alkalommal a hegyre kilátogatók.

utszeli_tabla