Sikkasztás miatt felfüggesztett börtönre ítélték a pölöskei szörpüzem volt ügyvezetőjét (MTI)

A vádirat szerint a volt ügyvezető 2009 márciusában – röviddel a kft. felszámolásának elrendelése előtt – bérbe adta a cég által lízingelt (a lízingbeadó tulajdonát képező), közel 142 millió forint értékű gyártósort, holott a szerződést a lízingbeadó már korábban felmondta, ezért az eszközöket vissza kellett volna szolgáltatni.

A férfi 2008 májusában a Bognár Szörp Kft. ügyvezetőjeként kötött lízingszerződést a palackozó töltőgépsor és kiegészítő berendezések lízingelésére. A szerződési kötelezettségét megszegve, 2009 februárjában 5 évre szóló bérleti szerződést kötött egy kiskőrösi székhelyű céggel, amelynek bérbe adta a kizárólagos tulajdonában álló ingatlanokat, azok felépítményeit, technológiáját, berendezéseit, felszerelési tárgyait.

A lízingcég tulajdonát képező palackozó töltő gépsorral és kiegészítő berendezéseivel is sajátjaként rendelkezett, a bérleti szerződésben pedig valótlan tartalmú nyilatkozatot tett a tulajdonjog bizonyítására.

A törvényszék pénteken hozott ítéletében sikkasztás és közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, ugyanakkor előzetes mentesítésben részesítette a volt ügyvezetőt.

A bíró az indoklásban elmondta, a sikkasztással okozott kár megtérült. Az eljárás során az is bebizonyosodott, hogy az ügyvezető – annak ellenére, hogy a cég könyvelője már 2008-ban felhívta a figyelmét, hogy az ésszerű működtetés keretein belül kell gazdálkodni – biztosítani kívánta a szörpüzem további működését, az alkalmazottak érdekeit szem előtt tartva, a társaság erejét meghaladóan foglalkoztatta a dolgozókat.

Az ügyész, a vádlott képviselője és a vádlott 3 nap gondolkodási időt kért, ezért az ítélet nem jogerős.

A Bognár Szörp Kft. taggyűlése 2009 májusában döntött a társaság végelszámolásáról. A felszámolási eljárás során 63 hitelező jelentett be összesen 2,5 milliárd forintot meghaladó hitelezői igényt.