Tíz év büntetés a pénzszállító elrablása miatt (MTI)

A főtörzsőrmesterként szolgálatot teljesítő Keszi László 2010 októberében előzetes megállapodás alapján saját autójával az egyik kaposvári kisposta parkolójába szállította ismerősét, az ügy másodrendű vádlottját.

K. Zoltán egy maroklőfegyverrel, vagy annak utánzatával (a fegyver az eljárás során nem került elő) fenyegetőzve elvette a parkolóban várakozó értékszállító postásautó sofőrjétől a jármű kulcsát, majd kiszállásra kényszerítette a férfit és a lopott autóval a város szélén található mezőgazdasági területre hajtott.

Egy ipartelep kamerájának felvételen az látható, hogy a kamera által figyelt útszakaszon először Keszi László gépkocsija, majd egy percen belül a Magyar Posta járműve haladt el.

A másodrendű vádlott egy elhagyott területen leállította a közel 50 millió forintot szállító autót, majd megkísérelte felnyitni az egyik, mintegy 30 millió forintot tartalmazó pénzkazettát, de a benne lévő festékpatron a feszítéskor felrobbant. A másik kazettát érintetlenül hagyták, és távoztak a helyszínről.

A két férfit a rendőrség másfél évvel a bűncselekmény után, tavaly áprilisban vette őrizetbe. Azóta mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

A bíró az ítélet indokolásában elmondta, hogy a rendelkezésre álló kevésszámú bizonyíték – Keszi László vallomása, a biztonsági kamera felvétele – kiegészítve a közvetett bizonyítékok alapján megállapított tényekkel, kétséget kizáróan alkalmasak annak bizonyítására, hogy az előre megtervezett bűncselekményt a két férfi követte el.

A törvényszék nem jogerős ítéletében az ügy mindkét vádlottját tíz-tíz év fegyházbüntetésre ítélte és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A feltételes szabadságra bocsájtás legkorábbi időpontja mindkét esetben a büntetés kétharmad részének kitöltése után várható.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak felmentésért fellebbeztek és a jogerős ítélet kimondásáig kérték feltételes szabadlábra helyezésüket.

A törvényszék a két vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetését nem tartotta megalapozottnak. Ez ellen is fellebbezett mindkét férfi.