Turizmus és biztonság – Nemzetközi konferencia a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán

A Rendőrség Tudományos Tanácsa, a Magyar Rendészettudományi Társaság és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza, az MTA Veszprémi Területi Bizottság Kommunikáció Munkabizottságának közreműködésével első alkalommal tartották meg csütörtökön a Turizmus és Biztonság Nemzetközi Tudományos Konferenciát. A hagyományteremtő jelleggel megrendezett konferencia célja, hogy a biztonság és a turizmus területén létrejött legújabb hazai és nemzetközi eredményeket a szakértő közönség számára hozzáférhetővé tegye.

A konferencia fővédnöke: Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, akinek köszöntőjét Dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára tolmácsolta.

A plenáris ülés keretei között az egyetem részéről, Dr. Kocsis László, rektor helyettes és Dr. Birkner Zoltán, kampuszigazgató köszöntötték a részvevőket. Dénes Sándor Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere elismerő szavakkal nyitotta meg a szimpóziumot. Ezt követően az új típusú biztonsági kihívások, a turizmus és biztonság kapcsolatának táguló értelmezése mellett a bűnmegelőzés és a nemzetközi jogbiztonság került terítékre.

A délelőtti plenáris előadásokat délután egy tudományos magyar nyelvű szekcióban, valamint egy nemzetközi angol nyelvű szekcióban tartott előadások követték. A magyar nyelvű előadások között több érintette a turizmus – migráció – terrorizmus kapcsolatát, biztonság pszichés vetületeit és a szakérők megvitatták a magánbiztonságot és az önkormányzati rendészetet érintő kérdéseket, valamint a polgárőrség szerepét a turizmusban.  Az angol nyelvű szekcióban előadások hangzottak el többek között a globális verseny és a Magyar Rendőrség kapcsolatáról, a fenntartható turizmusról és biztonság menedzsment kérdéseiről.

Az E-poszter szekcióban angol vagy magyar nyelven készített poszterek megtekintésére nyílott lehetőség. Az élelmiszerbiztonsági rendszerekről, a stratégiai egészségmenedzsment hatékonyságáról és többek között a rendőri intézkedésekkel szemben támasztott alapvető követelményekről láthattak elektronikus posztereket az érdeklődők és a szakmai közönség.