Tűzrakás – csak ésszel!

Bár a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja címoldalán még az olvasható, hogy nincs tűzgyújtási tilalom, aligha kétséges, hogy nem sokáig lesz így. Tegnapi hír, hogy a megyeszékhelyen, de múlt héten Rigyác mellett éget a nádas, előtte pedig Zalaszántó mellett kapott lángra a száraz avar. Jön a tavaszi kerti hulladékok, a tarló égetés időszaka.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy kerülje a gyufával történő területrendezést. A meggyújtott árokpartokon, elhanyagolt földterületeken terjedő tűz veszélyeztetheti a környező lakóingatlanokat, az áramellátást, a kommunikációs vezetékeket, de a közelben haladó közutakon, vasutakon történő biztonságos közlekedést is.

indexA mellékelt táblázatból pontosan követhető, hogy mely évben milyen időjárási körülmények befolyásolták a beavatkozásokat. 2011 száraz év volt. 2013-ban az elhúzódó tél a hideg és sok csapadék a katasztrófavédelmet más jellegű munkával látta el. Az aktuális előrejelzés szerint száraz, csapadékmentes időszak elé nézünk, s ez komoly kockázatot jelent.

A Zala Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság ezzel kapcsolatos felhívása itt olvasható: http://zala.katasztrofavedelem.hu/hirek/1817-felhivas-a-szabadteri-tuzek-megelozese-erdekeben