Újudvar – Szeptembertől már élesben üzemel a MoLaRi

Befejeződött az újudvari felső küszöbértékű üzem (TOTAL HUNGARIA Kft. Újudvari Töltő Üzeme) környezetében a monitoring és lakosságtájékoztató rendszer kiépítése és beüzemelése, így a jövő hónaptól az már élesben üzemel.

Gyakorlat Újudvaron 2012-ben

Gyakorlat Újudvaron 2012-ben

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik kiemelt projektje keretében egyes előre meghatározott alsó- és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek körzetében országos kiterjedésű meteorológiai és vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó rendszert (MoLaRi) telepít, melynek egyik helyszíne a Újudvar. A MoLaRi rendszer fő feladata a lakosság ipari balesetek esetén történő riasztása, illetve a követendő magatartási szabályokról való tájékoztatása.

A településen megkezdődtek a MoLaRi rendszer éles üzemű működésével kapcsolatos munkálatok, melynek keretén belül sor kerül majd a rendszer részét képező elektronikus szirénák teljes körű hangos üzemű próbájára. Annak érdekében, hogy a lakosság riasztása, tájékoztatása megfelelően megtörténhessen, a rendszer részét képező szirénákat havi rendszerességgel ellenőrizni kell.

E szirénapróbák főszabály szerint minden hónap első hétfőjén zajlanak majd, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti vagy egyházi ünnep esik, ebben az esetben a próba a soron következő hétfőre csúszik.

A 2014. évi szirénapróbák időpontja a következő:

2014. szeptember 1. 11:00

Hangos üzemű (teljes körű) próba; Katasztrófariadó elmúlt

2014. október 6. 11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2014. november 3. 11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2014. december 1. 11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba