Ünnepeljünk biztonságban!

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a téli hónapokban – december és január – megnő a lakástüzek száma, különösen az ünnepi időszakban. Legtöbb esetben az ünnep díszei okozzák a problémát, adventi koszorúk, karácsonyfán elhelyezett gyertyák és fényfüzérek.

Ahhoz, hogy a meghitt ünnep ne váljon tragédiává kellő odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető a baj.

Egy-két jótanács az ünnepek előtt :

 Izzósorra vonatkozóan:

fenyőtűz3– Csak olyan izzósort vásároljunk, amely engedéllyel rendelkezik.

– Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósor és a fényfüzérek sérülésmentességét.

– Hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.

– Az energiatakarékosság érdekében javasoljuk a led-izzók használatát.

 Fenyőfa elhelyezésére és díszítésére vonatkozóan:

– Tűzvédelmi szempontból indokolt, hogy a fenyőfát függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb helyezzük el. A fenyőfát stabilan kell rögzíteni, így megakadályozzuk, hogy feldőljön.

fenyőtűz– Tűzvédelmi szempontból nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Ajánlott alufólia tálcák készítése a fenyőfára helyezett gyertyák alá, így egyszerre lehet megakadályozni a viasz lecsöppenését és a gyertya eldőlését. Nagyon fontos, hogy a gyertyákat stabilan rögzítsék.

– A fenti eszközök használata előtt gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben megfelelő oltóeszköz (pl.: porral oltó készülék, kancsó víz)

– Ahogy telnek a napok – körülbelül egy hét után – a meleg szobában a kiszáradó karácsonyfánk egyre tűzveszélyesebbé válik, ezért ezen időszak letelte után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

– A tűzgyújtó eszközöket ajánlatos minden használat után gondosan elzárni a gyermekek elől.

Ha elhagyjuk a lakást…

– Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat.

– Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.

– Az adventi koszorú gyertyáit éghető anyagtól mentes területen, fémtálcán vagy egyéb tűzálló aljzaton lehet meggyújtani.

Baj esetén

– Ha nincs tűzoltó készülékünk, akkor a kezdődő tüzeket nagyobb takaróval tudjuk eloltani. Áram alatt álló elektromos berendezéseket és környezetükben lévő tárgyakat vízzel nem szabad oltani.

(zala.katasztrofavedelm.hu)