Xanax-szal kábította el áldozatait

A vádlott 2013 decemberében egy zalaegerszegi panzióban lakott, s pénze nem lévén elhatározta, hogy nyugtatóval kevert itallal kínál embereket és kifosztja őket.

Első áldozatával 2013. december 20-án találkozott a zalaegerszegi vasútállomáson, s rövid beszélgetés után sörözni hívta a férfit. Az italozás közben a vádlott a nála lévő, korábban Xanax-szal kevert tömény szesszel is megkínálta alkalmi ismerősét. Mikor a presszóból tovább indultak, a sértett bódult állapotba került, s leült egy padra, majd rövidesen elaludt. A vádlott ezt kihasználva elvette az értékeit: 8.000 Ft készpénzt és egy kb. 1.000 Ft-ot érő telefont zsákmányolt, valamit a sértett iratait, bankkártyáját tartalmazó táskáját is elvitte (ezeket később egy szemetesbe dobta). Két nap múlva egy megyeszékhelyi telefonos szaküzletbe tért be a vádlott, s szintén Xanax-szal kevert kávéval kínálta az üzletvezetőt, aki nem sokkal később rosszul lett, és mindenkit kiküldött az üzletből. A vádlott viszont meggyőzte, hogy engedje őt vissza, majd fellökte a sértettet, aki elesett, és elvesztette az eszméletét. A helyzetet kihasználva a vádlott a sértett zsebéből 117.000 Ft-ot tulajdonított el.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2014. november 18-án hozott I. fokon ítéletet az ügyben: B. Jánost 2 rendbeli rablás bűntettében, 1 rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében, illetve 1 rendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek, s ezért őt a bíróság, mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésül 7 év 6 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, s 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.