Zalába került át Pécsről a pezsgőgyártás

Bezárta pécsi pezsgőgyárát és a termelést a Zala megyei Nagyradára tette át a Cézár Pincészet.

A bama.hu hírportál szerdán közölte, hogy a közlemúltban a palackozót leszerelték, s a baranyai megyeszékhelyen érlelt utolsó pezsgőket is elszállították a Szent István téren található pincerendszerből.

pezsgőA pincészet tulajdonosa, Stefan Császár a gyár jövőbeni sikerességével indokolta a döntést portálnak. Azt mondta, miközben külföldön és belföldön is nő az érdeklődés termékeik iránt, a pécsi belvárosban működő egység egyre több logisztikai problémát okozott.

Kiemelte, hogy a zalai borászati üzemük 3 ezer négyzetméterrel bővült, a pezsgőgyártás teljes folyamata ott zajlik majd.

A bama.hu utalt rá, hogy a Littke Lőrinc által alapított pécsi volt a történelmi Magyarország második pezsgőgyára, első termékei 1859-ben kerültek piacra. A pécsi pezsgőgyártás a második világháború utáni államosítást követően húsz éven át szünetelt, s 1966-ban, a Mecsekvidéki Pincegazdaságnak köszönhetően indult újra.

A gyár az 1980-as években évente 1-2 millió palack hagyományos pezsgőt és – nagyrészt a keleti piacokra – 8 millió palack tankpezsgőt is készített.

A vállalkozás több szervezeti átalakulást és a privatizációt követően 1996-ban három svéd állampolgárhoz, köztük a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Stefan Császárhoz került.

    A cég a kétezres évektől szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozik, központja Nagyradán van.