ZEMPLÉN GYŐZŐ – Berend Iván a Fekete gyémántokból

Ha nem hal meg nagyon fiatalon, (a fizikusok idősebb korukra teljesítik ki pályájukat), egyesek szerint akár még Nobel – díjas is lehetett volna. Eötvös Loránd legkedvesebb tanítványa volt. A hidrodinamikában (áramló folyadékok tana) az ún. Zemplén-tétel őrzi a nevét.
zemplen gyozoZemplén Győző fizikaprofesszor, a folyadékok és az elektromos tér mozgásának nagyhírű kutatója 1879. október 17-én született Nagykanizsán. Szülőháza helyén, a Széchenyi tér 2. számú ház falán emléktábla tiszteleg előtte. Négy éves korában Fiuméba költözött a család, de mi, kanizsaiak mégis magunkénak vallhatjuk. 29 évesen már akadémikus volt. 1914 nyarán odahagyva feleségét, öt apró gyermekét bevonult katonának hazafias hevülete folytán. 1916 nyarán esett az olasz fronton. Jellemzőek rá a Nyugatban megjelent nekrológ-sorok: „Elpusztíthatatlan, le nem fojtható életerő buzgott benne, s annyi mindenféle valódi kiválóság, mit Jókai hőseiben elképzelt. Aki őt ismerte, az, mondjuk, a „fekete gyémántos” Berend Ivánról is elhitte, hogy élt.”

Prof. Dr. Kovács László

Prof. Dr. Kovács László

Személyéhez, személyiségéhez szorosan kötődők közelgő születésnapja mellett a XIV. Zemplén Győző Fizikaversennyel is tisztelegnek emléke előtt.
A Batthyány Lajos Gimnáziumban 1970-ben kezdődött a folyamat, s a hagyományt erősíti a mostani verseny is. A Batthyányban olyan találkozóra hívják most is Zala legjobb „fizikus” tanulóit és tanáraikat, mely egy jó szintű fizika témájú tanulmányi versenyen kívül ismeretterjesztő előadásokkal; egy nap élményével is emlékezetessé válik.
Az előadók között üdvözölhetjük Prof. Dr. Kovács Lászlót, (Nyugat-Magyarországi Egyetem),a Landler Gimnázium egykori tanárát, a Zemplén – versenyek létrehozóját a neves és népszerű fizikatanárt, és Dr. Radnai Gyula kandidátust (ELTE), tanárgenerációk oktatóját, tudománytörténészt. Mi, zalaiak büszkék lehetünk Mikola Sándor, Izsák Imre és Öveges József neves fizikusok mellett most különösen Zemplén Győzőre.

Az idei, immár 14. Zemplén Győző Fizikaversenyt november 9-én rendezik a Batthyány Gimnáziumban.