100 önkéntes és közfoglalkoztatott a gáton – Lezárták az árvíz miatt a Kemping utat

bele2A szerdai felhívás nyomán mintegy száz önkéntes és közfoglalkoztatott vesz részt csütörtök reggeltől Nagykanizsán a Principális-csatorna áradása miatti védekezésben – mondta el a csatorna partján tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Cseresznyés Dániel a nap folyamán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megáradt Principális-csatorna miatt délután lezárták Nagykanizsán a Camping utat. A napok óta tartó esőzés okozta átfolyás miatt a Magyar Közút Zrt. a helyi védelmi bizottság határozatával összhangban döntött az út teljes lezárása mellett.

bele1A szóvivő elmondta: a jelenlegi adatok szerint közel 100 milliméter csapadék várható Zala megyében a következő három napban, s ez a szakemberek számításai szerint akár újabb 40 centiméterrel is növelheti a Principális vízszintjét. A jelenleg ( péntek hajnalban) 258 centiméteres vízállás szerda óta lassan emelkedik, és a legrosszabb esetben vasárnap 290 centiméter körül tetőzhet.

Hozzátette, hogy egyszerre kell megküzdeni az áradással, a belvízzel és a néhány pincét már elért talajvízzel is, mert az utóbbi idők csapadékmennyisége miatt a talaj rendkívül telített, nem tud több vizet elnyelni.

A múlt heti, 248 centiméteres rekordot döntő vízállás miatt megelőzésként már mintegy 300 méter hosszan építettek ki nyúlgátat a kiskanizsai városrészben, ezt most tovább erősítik és 500 méteresre bővítik. A katasztrófavédelem munkatársai két utcában mintegy félszáz háztulajdonost kerestek fel, hogy az ingatlanjaikon álló melléképületeket homokzsákokkal védjék, illetve arra kérik őket, hogy a gazdasági épületekből magasabban lévő helyre vigyék az értékeiket.

bele3 A szóvivő hangsúlyozta: mindezt megelőző intézkedésként teszik, lakóépületeket ugyanis még a maximálisan várt vízállás esetén sem fenyegeti az áradás. A belvizet az elvezető árkokból folyamatosan szivattyúzzák, a pincékben lévő talajvíz ellen azonban nem sokat tudnak tenni, mert oda újra visszaszivárog a víz.

Cseresznyés Dániel elmondta azt is: ha a vízszint emelkedése indokolja, a Kemping út után le kell zárni a 74-es főutat is az M7-es autópálya csatlakozásától az újudvari elágazóig. Itt szükség esetén a régi nyomvonalra, a palini városrészen keresztül tudják elterelni a járműforgalmat.