200-al lefelé a lejtőn – Közúti ámokfutás-sérülések, anyagi kár

Egy friss jogosítványos fiatal kipróbálta a gépkocsija képességeit, súlyos baleset lett a vége. Az esetről itt számolt be a 8800.hu: http://www.8800.hu/aktualis/nagykapornak-az-elatkozott-falu/

A vizsgálat lezárását követően dr. Kondákor Ferenc főügyész, a Zalaegerszegi Járási Ügyészség vezetője 2014. július 8-án kiadott közleményében a következőképpen foglalta össze az esetet.

Egy 18 éves fiatalember pár hónapos jogosítvánnyal barátaival együtt elhatározta, hogy kipróbálja, hogy megy az autója. 2013. október 1-jén a 76. számú főúton Zalaegerszeg irányából Nagykapornak felé hajtott, a három barát utas volt.

A nagykapornaki dombtetőn 120 km/h-ás sebességgel vett be egy hosszú, éles jobbkanyart, majd a lejtőn 200 km/h-ás sebességre gyorsított. Nagykapornak felé közeledve a kettős záróvonalat átlépve egy előtte haladó személygépkocsi előzésébe kezdett legkevesebb 110-120 km/óra sebességgel. Előzés közben, a bal oldali sávban haladva, a balra ívelő útkanyarulatban a megengedett sebesség jelentős túllépése miatt a jármű felett elvesztette uralmát, ezért a személygépkocsi -már lakott területre érve- kisodródott, az úttesten keresztbe fordult, és összeütközött a szemben szabályosan közlekedő tehergépkocsival, majd az úttesten többször megpördülve a forgalom elől elzárt területen állt meg.

A baleset következtében az egyik utas 8 napon túl, a többiek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, az anyagi kár jelentős.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség az ügyben közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt.