3 + 1 napos ballagás Nagykanizsán

A hosszú hétvége a középiskolások ballagása jegyében zajlik.

A sort már ma délben megkezdik a Piarista Gimnáziumban, aztán holnap, május 1-jén délelőtt folytatják a Batthyányban, a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban és a Műszaki Szakképző Zsigmondy- Széchenyi Székhelyintézményében. A Thury-ban május másodikán köszönnek el a végzősök az iskolától. Egy héttel később, május 10-án zárul a kanizsai ballagások sora a Cserhátiban.

Ahogy az már előre tudható, az ünnepségek időszakában nagy lesz a forgalom és zsúfoltság az iskolák környéki utakon, így, aki teheti, kerülje el például csütörtökön délelőtt a Rozgonyi utcát.

Százötven éves a ballagás

Ballagás a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban 1969-ben

Ballagás a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban 1969-ben

Az első ballagást Selmecbányán tartották az 1870-es években – az erdészeti és bányászati akadémia végzősei a „Ballag már a vén diák…” című dallal búcsúztak az iskolától. A 19. századi „flashmob” annyira jól sikerült, hogy hamarosan más iskolák is átvették – igaz, az 1920-as években a ballagó diákok többsége már az „Elmegyek, elmegyek…” kezdetű népdalt énekelte.

Kezdetben csak az egyetemisták ballagtak, a végzős középiskolások csak később vették át ezt a szokást.

A ballagási tarisznya fontos jelkép, de miért éppen pogácsát, földet, pénzérmét és sót raknak bele? A pogácsa a mindennapi betevőt jelképezi, földet azért raknak bele, hogy bárhol gyökeret tudjatok ereszteni, pénzérmét pedig azért, hogy soha ne kelljen szűkölködni. Só azért kerül a tarisznyába, hogy az életetek soha ne legyen szürke, ízetlen.

Az 1950-es években betiltották a ballagási ünnepségeket, de a szokás gyorsan újjáéledt – olyannyira, hogy már nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és az óvodákban is megszervezik. (www.eduline.hu )  A cikk feletti fotó 2003-ban készült a Batthyány-ban.

A ballagáshoz kapcsolódó felhívásunk itt olvasható:

http://www.8800.hu/anno/kanizsai-vendiakok-tartsunk-egy-retro-ballagast/