74-es főút – már idén megkezdődik a felújítás (MTI)

zalaZala megye két legnagyobb városa, Zalaegerszeg és Nagykanizsa között, a munkálatokra mintegy 7 milliárd forint áll rendelkezésre – tájékoztatta a megyei közgyűlés elnöke az MTI-t.

Manninger Jenő – aki megyei útügyi biztos is egyben – arról számolt be, hogy a nemzetgazdasági miniszter a napokban kiadta a támogató nyilatkozatot, amelynek értelmében a Közlekedés Operatív Program keretéből finanszírozzák a korszerűsítést. A mintegy 7 milliárd forintos költséggel tervezett útfelújítás 37 kilométernyi szakaszt érint, a munkálatok akár már az idén megkezdődhetnek.

A kivitelezők a két legnagyobb zalai város közötti útszakaszon – az azokat érintő települések belterületét kivéve – 11,5 tonnás súlyterhelésnek megfelelően erősítik meg a burkolatot és húznak új aszfaltréteget. A szükséges helyeken újjáépítik az alépítményeket és kiszélesítik az utat, Botfánál pedig körforgalmúvá építik át a csomópontot.

A politikus kiemelte: a zalai megyeszékhely és a megyei jogú város között a megyei gazdaság fejlesztése szempontjából is indokolt volt az út korszerűsítése, de a 74-es nemcsak a két város közötti összekötő kapocs, hanem nemzetközi közlekedési folyosó is.

A rendelkezésre bocsátott mintegy 7 milliárd forintos forrás nagyságrendjével kapcsolatban összehasonlításként elmondta: Zala megye a közutak fejlesztésére, korszerűsítésére összesen 1,8 milliárd forintot kapott az idén, ezért ebből az összegből nem is tudták volna megoldani a 74-es főút felújítását.