Sikeres zalai kezdeményezés a Balaton érdekében (MTI)

gyenesdias_fooldalTavaly februárban indult a zöld Balaton-kampány, a 12 hónapon át tartó környezetvédelmi projektet Gyenesdiás önkormányzata kezdeményezte, partnerként Keszthely, Balatonfüred, Fonyód, továbbá szakmai és civil szervezetek csatlakoztak.

A fenntartható életmódot központba állító kommunikációs kampány 38 millió forintos uniós támogatással valósult meg. A program kiemelten foglalkozott a csomagolóanyagok visszaszorításával, a víztakarékossággal és a környezetvédelemmel a háztartási energetikában.

Manninger Jenő a Zala megyei Közgyűlés elnöke a keddi projektzáró rendezvényen azt mondta, fontos, hogy sokan szolgálják a Balaton környezetvédelmének ügyét, ebben – tette hozzá – Gyenesdiás úttörő szerepet vállalt, hiszen nemcsak a családi turizmusban jeleskedik, hanem a zöldprojektekben is.

„Ha összehasonlítjuk a Balatont Európa más részeivel, akkor azt lehet mondani, hogy természet- és környezetvédelemben élenjárunk, hiszen a vízminőség megőrzése egy ilyen sekély vizű tónál nagyon nagy vívmánya az elmúlt húsz évnek, ugyanakkor látni kell a különbséget az épített örökségnél” – jelentette ki. Hozzátette, ez utóbbit a 40-50 évvel ezelőtt nagy számban épített, a hétvégi turizmust kiszolgáló épületek, telkek uralják. Hosszabb idő kell ahhoz, hogy szebbé váljanak az épületek, erre vannak jó kezdeményezések, de még eltart a régiek lebontása – tette hozzá.