A volt Thury laktanya helyén épül fel a sportcsarnok (és a versenyuszoda is?)

Az elképzelés nem új, hisz már az ezredforduló környékén megfogalmazódott, hogy erre a területre ilyen létesítményt kellene építeni. Időközben változott a helyzet, az Olajbányász sporttelep városi tulajdonba kerülése után úgy tűnt, az lesz a leendő sport célú fejlesztések fő terepe, a volt laktanya területe más besorolást kapott. Most itt az újabb fordulat. A sportcsarnok esetében már egyértelműen eldőlt, hogy a Hevesi út melletti, jelenleg beépítetlen terület a legalkalmasabb a kormánytámogatással megépülő 3000 fős sport és rendezvénycsarnok felépítésére.

Javaslat a multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok beruházási programjának elfogadására és a rendezési terv módosítására (írásban)-1-19Az előkészítést indító beruházási programot holnap soron kívül tárgyalja az önkormányzat. Az összességében nettó 3,2 milliárd forintosra becsült beruházás első lépéseként több, a területre jelenleg érvényes előírást módosítani kell – ez majd fél évet vesz igénybe – s csak ezt követően lehet a tényleges megvalósításnak nekilátni. Az előterjesztés részletekbe menően tárgyalja a leendő létesítmény funkcióit. Ezek közül a legfontosabb, hogy a küzdőtér megfelel majd a jelentősebb teremsportok nemzetközi elvárásainak is. Bár a költségek körül sok még a bizonytalanság, azért néhány érdekes részlet már kiolvasható az előterjesztésből. A terület előkészítését nettó 50 millióra becsülik, az épület kivitelezése – az építész kamara által alkalmazott kalkuláció szerint – netto 2,3 milliárd lehet. A csarnokhoz kapcsolódik majd több szabadtéri sportpálya (tenisz, kosárlabda, kézilabda, futsal – nettó 150 millió) és egy közel 800 személyautó befogadására képes parkoló is. A létesítmény várható éves fenntartási költségét 90-125 millióra becsülik az előterjesztés készítői.

A csarnok megvalósulásának jelenleg nincs kitűzött határideje, a munkák tempója ugyanis lényegesen függ attól, hogy milyen lesz a fejlesztés konstrukciója. Azaz hogy önkormányzati beruházás, kormányzati beruházás, vagy kiemelt kormányzati beruházás besorolást kap az építkezés.

Ami pedig a címben megfogalmazott, a tervezett versenyuszodára vonatkozó kérdést illeti, nos, a sportcsarnokkal kapcsolatos anyagban erre is van egy rövid utalás, eszerint a terület alkalmas további sportcélú beruházások ( versenyuszoda, teniszcsarnok, jégcsarnok) telepítésére is.