Miniszterelnöki vizit – régi álmok valósulhatnak meg

Amit Orbán Viktor konkrétan Nagykanizsának ígért tegnap, azt tulajdonképpen mind megírtuk már április közepén. (ha nem hiszi, olvassa itt el: http://www.8800.hu/aktualis/hozzank-mikor-jon-nekunk-mit-iger/). A városnak szóló ígéretek között egy olyan pont van, melynek indokoltságával kapcsolatban valószínűleg vannak még kétségei – nem csak neki, de helyben is sokaknak – az ország első emberének, s ez a városközpontba, az Erzsébet tér északkeleti részére álmodott szálloda és konferencia központ. Ezt a délutáni sajtótájékoztatón csak Dénes Sándor polgármester említette, a miniszterelnök a helyi televíziónak adott interjújában pedig külön riporteri kérdésre beszélt erről, de nem mint konkrétumról esett róla szó, hanem mint egy olyan témáról, melyet még meg kell vizsgálni. A részletek tisztázására, azaz, hogy erre valóban szükség van-e, egy munkacsoportot állítanának fel.

Orbán Viktor; Dénes SándorA többi tétel tulajdonképpen régi kanizsai álom. Az uszoda kapcsán, amióta van, azóta kérdés, hogy miért nem lett annak idején 50 méteres a medence. Az egy más kérdés, hogy sokszor a jelenlegi létesítmény is soknak tűnik, kihasználtsága messze elmarad a lehetségestől, a kívánatostól. Mellé építeni egy másikat, hát ezt azért újból végig kellene gondolni. Nem csak a rendelkezésre álló terület (Sétakert) miatt, hanem mert egy ilyen létesítmény talán érdemesebb lette oda építeni, ahol a kanizsaiak többsége él. A kihasználtsághoz pedig, s ez most ígért sport- és rendezvénycsarnokra is igaz, szükség lenne arra, hogy a jövőben a sport – erre ugyancsak utal Orbán Viktor – az elmúlt évtizedeknél komolyabban foglalkoztassa Kanizsa vezetőit. Egy 3000 főt befogadó létesítményt időről-időre meg is kell tudni tölteni vendégekkel. Ehhez pedig az kevés, hogy a különböző fesztiválok egy része majd átkerül ide. Kellene egy-két jó csapat is, melynek mérkőzéseit érdemes hétről-hétre megnézni.

Nagyon komoly tétel az ígéretek között a déli elkerülő út. E nélkül lehetetlen új életet lehelni a város déli részébe. Az Erdész utcától egészen Miklósfáig csak ez ad újbóli lehetőséget az egyre lepusztultabb iparterület felélesztésére, ezt régóta tudjuk, most köszönettel fogadjuk, ha lesz rá pénz. Akárcsak a város másik felén működő, s – szerencsére – már bővítésre szoruló Ipari park új területeinek megvásárlása tett ígéretet.

Bár nem konkrétan városi ügy, a Mura vidéket behálózó kerékpárút rendszer is szolgálhatja Kanizsa érdekeit, erősítheti az országhatár menti kapcsolatokat.

Ahogy egy nappal korábban írtuk: „közlekedés-, és iparfejlesztés, sport, idegenforgalom” a jövő zenéjét rögzítő kotta Nagykanizsán is. A függőben lévő ügyekről – legalábbis a nyilvánosság előtt – tegnap nem esett szó.  

(Fotó: MTI)