Államvizsgázók – teljes siker

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán most van a záróvizsgák és az államvizsgák periódusa, mely hétfőn a Master of Business Administration mesterképzési szak (MBA) közgazdász-menedzser szakos hallgatóinak megmérettetésével indult.

Öten jutottak el a keresztfélévben a záróvizsga szintig, s mivel az MBA egy olyan képzési forma, ami csúcsvezetővé nevel, ennek megfelelően egy nagyon jó hangulatú, építő jellegű, gyakorlat orientált, igazi menedzseres záróvizsgára került sor – teljes sikerrel.

birknerA mai napon, azaz 2014. január 16-án tartották a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók államvizsgáját, melyre tízen jutottak el. Dr. Birkner Zoltán kampusz igazgatótól hallhattuk, hogy a mostani csoportban feltűnően sok volt az érdekes turisztikai témát feldolgozó hallgató. Szakdolgozatukban ők nem a hagyományos, mondhatni unalmas témákat közelítették meg (mint például egy fürdőnek és versenytársának a jellemzése, vagy egy új hotel értékelése), hanem a turizmus érdekes, időnként annak a határmezsgyéjén mozgó területekre fókuszáltak.

Volt, aki a szingliknek szóló utazásszervezésről, mint egy új piacról értekezett, s volt, aki azt feszegette, hogy egy idősek otthona összekapcsolható-e egy professzionális szállodai szolgáltatási struktúrával egy gyógy-centrumban, s hogy ez piacilag értékesíthető ötlet-e?  – mondta a teljes sikerrel zárult államvizsgát követően dr. Birkner Zoltán, hozzátéve: természetesen mindannyian példákkal és javaslatokkal támasztották alá az elképzeléseiket, s a védések nagyon érdekesek voltak. – Arról már régóta híresek vagyunk, hogy maga a záróvizsga nálunk egy gyakorlati feladatmegoldást jelent, ami nagyon ritka egyébként az egyetemi képzések esetében, de a mi turizmus szakunk ilyen. A hallgató kihúz egy területet, egy fogyasztói csoportot, s maga a bizottság találja ki, hogy szállodát építsen, utazást szervezzen, rendezvényt vagy települést fejlesszen, s azon belül melyik az a három feladat, amit meg kell csinálnia. Abszolút „fullos” gyakorlati kérdést kell megválaszolniuk a hallgatóknak. S nyilván ahhoz, hogy kreatívan lehessen megoldani a gyakorlati feladatot, kell egy meglévő elméleti tudás, de nagyon fontos a gyakorlati idő alatt megszerzett tapasztalat, s nyitott szemmel járás is. Klisés mondatokkal nem jut senki sehova, itt abszolút kreatívan, bátran, de érvelve kell megoldani a problémát. Ez egyfajta vitakultúra növelés, a záróvizsga bizottság és a hallgató között zajló, érdekes szakmai vita, melyre eleve tréningezzük a hallgatóinkat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindig legyen egy külső kontroll, ezért az elnökünk most is egy kiváló szálloda, a Nyugat-Dunántúl legjobbjának számító Spirit Hotel vezérigazgatója volt, Lampert Judit személyében. Ő egy kicsit görbe tükörként mért meg minket és a hallgatóinkat is, mint vizsgabizottsági elnök, s hála Istennek, megfeleltünk.

A mérnök-informatikusok hétfőn kezdik meg ezt a típusú feladatot, ők is védenek, s lesz egy szakmai típusú vizsgájuk is. A turizmus szakosokhoz hasonlóan, optimális esetben ők is a hetedik félévben jutnak el az államvizsgáig.