Ár-és belvíz – aktuális zalai helyzetkép

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közreadott jelentés rögzíti: fokozott figyelemmel kísérik vízfolyásaink szintjének változását. Jelenleg lakosságvédelmi intézkedések bevezetésére nem került sor.

beleA Principális – csatornán az előző napok esőzései következtében kialakult árhullám tegnap hajnalban 189 centiméteren tetőzött Nagykanizsánál, azóta kisebb változásokkal 183 és 185 centiméter közötti a vízszint. A vízügyi szakaszmérnök véleménye szerint nem várható, hogy ez ismét megközelíti a 210 centiméteres szintet, amikor már tényleges védekezést is kell végezni a csatorna kockázati helyszínein. Ennek ellenére az önkormányzati és vízügyi szervek, valamint a katasztrófavédelem felkészült egy esetleges védekezésre is. Ennek feltételeit az önkormányzat homok és homokzsákok előkészítésével, a Via Kanizsa pedig 250 fő közmunkással biztosítja.

A Mura folyón a tetőzés tegnap 17 órakor 317 centiméteren megtörtént, azóta a folyó egyre intenzívebben apad, kilenc órakor 277 centiméteren volt a vízszint.

A Zala folyó Zalaegerszegnél tegnap 13:00 órakor 183 centiméteren tetőzött, kilenc órakor 178 centiméter a vízszint, de az alsó torkolatnál még a tetőzés nem következett be. Zalaapátinál a kilenc órás vízszint lassú emelkedés mellett 190 centiméter volt.

A Kerka – patakon ma éjjel Tormaföldénél 235 centiméteren szintén megtörtént a tetőzés, a kilenc órai vízállás 233 centiméter.

Hattyú úszkál egy Kiskanizsa melletti belvizes területen

Hattyú úszkál egy Kiskanizsa melletti belvizes területen

A Kis – Balaton környékén található automata szivattyútelepek működése folyamatos, így a belvízvédelmi védekezés keretében a vízügyi szakemberek saját hatáskörben végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelemmel kíséri a kis- és nagy vízfolyások vízszintjének alakulását.  Jelenleg a belvíz által érintett területek kivétel nélkül mezőgazdasági művelésűek, a lakott területektől távol esnek, így lakosságvédelmi intézkedések bevezetésére nem kell számítani.