Áramot vezetett a drótkerítésbe – emberölés kísérlete miatt vonják felelősségre

Egy 73 éves magyarszerdahelyi férfi hosszabb ideje haragos viszonyban áll telekszomszédaival, mert a kerítéssel körbezárt ingatlanjukon tartott kutyák ugatása és viselkedése zavarta őt.

A férfi 2015 októberében a lakóháza melléképületének hálózati feszültségű dugaszoló aljzatából egy hosszabbító segítségével rákötött a szomszédos ingatlannal közös drótkerítésre, és azt áram alatt tartotta. A szomszéd a teraszán tartózkodott, és észrevette, hogy a közös kerítés az esős időben több helyen csillog, szikrázik, ezért értesítette a rendőrséget. A szakértői vélemény szerint  az áram alá helyezett rozsdás drótkerítésben az árambevezetési ponttól mérve 2 méteres távolságban 50V-nál magasabb érintési feszültség volt, a kerítés ezen szakaszának megérintésével 50 mA értéknél magasabb áram jutott volna az emberi szervezetbe a légzőizmok görcsét és szívmegállást eredményezve.

A férfi cselekményével azon túl, hogy baleset és életveszélynek tette ki a szomszéd házaspárt és kiskorú gyermekét, saját feleségét és leányát sem figyelmeztette.

A Zala Megyei Főügyészség a férfi ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Törvényszék előtt.