„Arra használod, amire csak akarod” – Tinilányt kényszerítettek prostitúcióra Nagykanizsán

Prostitúcióra kényszerített egy férfi egy 17 éves tinilányt Nagykanizsán. A vádlott első fokon 3 év börtönt kapott, melyet a Zalaegerszegi Törvényszék fél évvel emelt meg – áll a Zalaegerszegi Törvényszék közleményében.

Az I. r. vádlott és társai 2011 márciusában a nagykanizsai buszállomáson találkoztak a fiatalkorú sértettel. A lány az iskolába tartott, ám a háromfős társaság rávette, hogy inkább menjen velük az I. r. vádlott lakására. Több órás ottlét után a 17 éves lány haza akart indulni, ám az I. vádlott megfenyegette, nem engedte távozni, s közölte vele: ezután  prostituáltként kell dolgoznia. Másnap a vádlott szintén fiatalkorú lánya és a sértett egy német férfivel találkoztak, aki a vádlott lányával történt egyeztetést követően egy közeli motelbe vitte a sértettet, ahol a lány 10.000 Ft ellenében közösült a férfival. Néhány nap múlva a II. r. vádlott közvetítésével Magyarszerdahelyen került sor hasonlóra, majd az I. r. vádlott felajánlotta a lányt, illetve szolgáltatásait egy bajcsai férfinek, mondván „a lányt arra használja, amire csak akarja”.

A sértett a következő napokat szintén a vádlott lakásán töltötte, illetve kényszerítették, hogy az út mellett szexuális szolgáltatást kínáljon.

A megtört és meggyötört tini elkeseredésében egy lehetőséget látott: amikor az I. r. vádlott és családja Nagykanizsára indult, egy kést a torkához szorítva öngyilkossággal fenyegetőzött, ha nem viszik magukkal. Az I. r. vádlott végül engedett, s magukkal vitték a lányt. A tini így futott össze a kanizsai buszállomáson egy ismerősével, aki tudta, hogy a sértettet eltűntként körözik. A két fiatal beszélgetésbe elegyedett, miközben a sértett a 107-es számot a padra karcolva jelezte, hogy bajban van. Az ismerős nem sokkal később bejelentést tett a rendőrségen, s a lányt igazoltatás után előállították.

Az I. r. vádlott mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. Azzal védekezett, hogy a lány önként ment velük, tetszett neki a fia, akivel „jóban is lettek”. Mint mondta, nem tudott arról, hogy a lány kiállt az út mellé, fogva sem tartották, hiszen a lakást nem zárták be soha, ő pedig sokszor otthon sem volt, így nem is tudta volna kényszeríteni a lányt semmire. A sértett az I. r. vádlott egyik családtagjától mobiltelefont is kapott, melyen napokig netezett. Mindezeket a 2014. május 6-i tárgyaláson a védő is kiemelte, hozzátéve, hogy a férfi sohasem kapott pénzt semmilyen légyottból, s az I.r. vádlott fia és a sértett fiatal közötti Facebook beszélgetések is azt mutatják, hogy  ők ketten minden kényszer nélkül jóban voltak.

A Nagykanizsai Járásbíróság elsőfokú ítéletében folytatólagosan elkövetett kerítés bűntettében, személyi szabadság megsértése bűntettében és kitartottság bűntettében találta bűnösnek az I. r vádlottat, akit 3 év börtönbüntetésre ítélt, valamint 3 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától. Ezt az ítéletet változtatta meg a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék, a börtönbüntetés tartamát 3 év 6  hónapra, a közügyektől eltiltás mértékét  4 évre  emelve fel.  Az indoklásban elhangzott: az első fokon eljáró bíróság betartotta az eljárási szabályokat, s a tényállást a bizonyítékok alapos és jogszerű mérlegelése után állapította meg. Ítéletében viszont eltért a középmértéktől, ezért a törvényszék  – enyhítésre nem látva lehetőséget – megalapozottnak vélve az ügyész kérelmét a kiszabott büntetést súlyosította.

 Az ítélet kihirdetését követően a vádlott felháborodott hangon fejezte ki nemtetszését.  Viselkedése miatt a tanács elnöke a tárgyalóterem elhagyására szólította fel.