Árvízi hírek

Továbbra is harmadfokú készültség van a Murán és a Principálisnál, de a Murán már megindult az apadás. A Murán ma hajnalban 472 centimétert mértek ( a csúcs hétfő éjfélkor volt 554 centiméterrel ). A szakemberek előrejelzése szerint a folyón ma további 70 centiméteres apadás várható. A Principálison lényegesen lassúbb az apadás, kedden mindössze 2 centimétert csökkent a vízszint, a mérce ma hajnalban 265 cm-t mutatott.

Az özönvízszerű esőzések következményeként az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett Magyarországon a vizek okozta kár ellen védekezni, a hivatásos állományúak mellett tömegesen vettek részt önkéntesek a munkálatokban – mondta Bakondi György kedden este Nagykanizsán. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató az árvíz, a belvíz és a talajvíz elleni védekezés eddigi eredményeit és a további feladatokat taglaló sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a katasztrófavédelem munkatársaival, a rendőrökkel és rendőr szakközépiskolásokkal együtt önkéntesek százai vettek részt a védelmi feladatokban. „Tömeges lakossági támogatást” tapasztaltak, akadtak még nyolcadik osztályos gyerekek is, akik önként pakolták a homokzsákokat. Hozzátette: a Zala megyén levonuló árhullám a következő napokban a Principális-csatorna, a Mura és a Dráva összefolyásánál ad majd komoly feladatokat.

 Mintegy ezer adag ételt osztott ki a Magyar Vöröskereszt Zala megyében, a Mura folyó áradása miatt bajba jutott településeken. A humanitárius szervezet munkatársai Letenye, Molnári és Murakeresztúr településeken hétfő éjszaka és kedd délelőtt osztottak hideg és meleg ételt a lakosság és a védekezésben részt vevő mintegy ezer fő részére. Az ételeket egy egyedi tervezésű mobil főzőegység igénybevételével készítették. A speciális eszközt a Magyar Vöröskereszt katasztrófa válaszadási tevékenységének segítésére gyártották, és egyszerre mintegy ötszáz adag étel elkészítésére alkalmas.

Ötmillió forintos kerettel megkezdte árvízi segítségnyújtását az Ökumenikus Segélyszervezet: a program első szakaszában mintegy félmillió forint értékű adományban részesül ötven rédicsi család. A segélycsomagok fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint takarításhoz szükséges eszközöket tartalmaznak, köztük súrolószert, mosogatószivacsot, mosogatószert, lefolyótisztítót, kézfertőtlenítőt, szappant, törlőkendőt és felmosórongyot. A segélyszervezet a következő napokban más településeken is segíteni fogja a bajbajutottakat – írják a közleményben.

Zala megyében a kitelepítéssel érintett településeken az árvízi védekezés ideje alatt szabálysértési, illetve büntetőeljárás nem indult. A Készenléti Rendőrség győri és szombathelyi Bevetési Osztályának egységei a kitelepítéssel érintett településeken – Lentiben, Zalaszombatfán és Szíjártóházán – állandó rendfenntartó és járőröző jelenléttel biztosítják a vagyon- és közbiztonságot. Ennek eredményeképpen a 2014. szeptember 13. és 2014. szeptember 16. közötti időben az árvízi helyzettel összefüggésben a lakosság sérelmére elkövetett jogsértésről a rendőrség nem szerzett tudomást.