Hajnalban önkéntesek indultak a Mura – Principális torkolathoz

bele1Ezekben az órákban elsősorban a Mura mentén, a Principális torkolatnál, ahol a folyó most „visszatölt” a csatornára, ott van szükség a leghatékonyabb védekezésre, ezért hétfőn kora este a súlyos állapotok miatt az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Helyi Védelmi Bizottság önkéntesek toborzását kezdeményezte, azonnali segítségnyújtásra!

bele2Az éjszak folyamán Zalakarosról egy 4 fős csoport segített a védekezésben, ma reggel pedig további csoportok indulnak Murakeresztúr térségébe. A hajnali öt órakor a kanizsai Tűzoltóság elől induló buszra a Pannon Egyetem néhány hallgatója mellett Liszóból és Zalamerényéről érkezett önkéntesek szálltak fel. Nyolc órakor újabb, nagyobb létszámú csoport indul Garaboncról, Zalaszabarból a Murához.

A folyó szintje eddig még soha nem mért szinten volt az éjszaka, éjfélkor 554 centiméter regisztráltak ( az eddigi legmagasabb, 514 centiméteres vízállást 1972-ben mérték). Ezt követően apadás indult, 5 órakor 541 centimétert mutatott a mérce. Az előrejelzés szerint a vízügyi szakemberek a következő 24 órában több mint 1 méteres apadásra számítanak.

Vélhetően a Mura áradása miatt nem apad jelentősen a vízszint a Principálison. Szombat estétől hétfő délelőttig 269 cm volt a színt, s kedden kora reggelre is csak 2 centiméterrel volt alacsonyabb.

A Megyei Védelmi Bizottság tegnapi közleményéből tudható, hogy már megkezdődött a felkészülés az ár utáni teendőkre. A megyei kormányhivatalban egy munkacsoportot állítottak fel, amely a levonuló ár utáni fertőtlenítésben, kárfelmérésben vagy logisztikai kérésekben segítséget tud nyújtani.