Befolyásos, sikeres üzletembernek adta ki magát – jogerős 2 év 6 hónap

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokú büntetőtanácsa 2015. június 23-án hozott jogerős ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, akit magát sikeres, magas rangú kapcsolatokkal rendelkező személynek feltüntetve több sértettet is megkárosított.

A vádlott 2012 augusztusában azzal tévesztett meg egy zalai sértettet, hogy azt mondta neki, hogy kapcsolatai révén meg tudja szerezni a sértett feleségének telefonos hívásforgalmát. Ezért cserébe 1.200 eurót (akkori árfolyamon kb. 340.000 forint) kért és kapott a sértettől, akinek azt ígérte, hogy egy héten belül meglesz a híváslista. Alig telt el azonban pár nap, a vádlott találkozóra hívta a sértettet, s közölte vele: Svájcban szeretne értékesíteni egy magyarországi telket a rajta lévő ásványvízkúttal, s ehhez 2.000.000 Ft-ot kért kölcsön. A sértett ennyit nem, de 450.000 Ft-ot átadott később a vádlottnak, aki ebből 65.000 Ft-ot visszafizetett.

A vádlott 2012 nyarán egy másik sértettnek ingatlanértékesítéshez ajánlotta fel a segítségét, mondván tud egy orosz vevőt a sértett által eladásra kínált kehidakustányi ingatlanra. Cserébe 50.000 Ft-ot kért és kapott, ám valójában nem állt szándékában „segíteni”. Nem sokkal ezután egyik régi ismerősét szintén ingatlan adás-vétellel hitegette. Magát sikeres üzletembernek beállítva a férfi bizalmába férkőzve, azt állította, megvenné a zalakarosi sértett házát, de végül 130.000 Ft kölcsönt kért, amelyet nem adott vissza.

A vád a vádlott terhére rótta azt is, hogy egy siófoki szállásadónak az állította, hogy olasz vendégeinek az egész panziót lefoglalja. Azt a látszatot keltette, miszerint az ehhez szükséges összeg a rendelkezésére áll, ám amikor fizetésre került a sor, azt mondta, valószínűleg a vendégeknél maradt a táskája, mivel nem volt nála semmi pénz, de fontos elintéznivalója van, kölcsönt kért a szállásadótól, aki 40.000 Ft-ot adott át neki. Egy másik szállodavezető előtt jómódú üzletembernek mutatkozott, s kihasználva annak jóhiszeműségét közel 1.400.000 Ft-ot kért és kapott kölcsön tőle.

Mindezek mellett ki nem fizetett patyolatszámlák, vissza nem adott „baráti kölcsönök”, valamint saját céljaira felhasznált előlegek is terhelik a vádlottat, aki összesen közel 2.500.000 Ft kárt okozott a sértetteknek.

A vádlottal szemben 2015. február 11-én hozott első fokon ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság. Akkor a férfit bűnösnek mondták ki több rendbeli, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és vétségében. A bíróság mint visszaesőt halmazati büntetésül 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az indokolásban elhangzott: a vádlott jogtalan haszonszerzésre törekedve követte el a cselekményeket, oly módon, hogy magát sikeres, kapcsolati tőkével rendelkező üzletembernek beállítva megtévesztette a sértetteket. A kölcsön kért összegek visszafizetésére – állításával ellentétben – nem volt reális lehetősége.

A döntés ellen a vádlott és védője fellebbezett, így került a Zalaegerszegi Törvényszék másodfokú tanács elé, amely helyben hagyta az első fokon  született döntést.

Az ítélet jogerős.